Опашки се образуват пред магазините в Хамбург, заради спазване на провитоепидемичните мерки и дистанция от 1,5 метра. Снимки Димитър Георгиев

Опашки се образуват пред магазините в Хамбург, заради спазване на провитоепидемичните мерки и дистанция от 1,5 метра. Снимки Димитър Георгиев

В Германия отвориха големите кина, както и някои театри. Програмата в тях е редуцирана и се случва някои от заложените спектакли да отпаднат. Концерти засега няма.

В страната от началото на пандемията са регистрирани 188 382 случая на корона вирусна инфекция, като активните са 6 372. Към 16-ти юни броят на новите случаи е 338. До този момент броят на починалите е 8 910, а броят на оздравелите вече е 173 600.

Репортери на "Черноморие" вече 14 седмици ви информират как се променя живота в условията на пандемия и ограничителни мерки посредством информация от бургазлии, които живеят на различни места по света.

"Опашки могат да се видят на много места в града, заради ограничения брой клиенти, които се допускат в магазини. Маските са задължителни за носене, не само в магазините, но и в обществения транспорт", разказа бургазлията Димитър Георгиев. Той от 2008 година живее и работи в Германия, където преподава пиано, кларинет и саксофон, диригент на два Биг бенд оркестъра. Сега, заради ситуацията с COVID – 19 няма участия.

Германия е една от страните в Европа, които се справят добре с пандемията. И след поетапното разпускане на мерките броят на заболелите не е скочил рязко.

В Хамбург са отворени основните училища за ученици от I до IV клас. Учениците, които са от V до XII клас ходят на училище един-два пъти в седмицата, като прекарват там между 2 и 5 часа, разделени по групи от 8 до 15 ученика. Целта е да се спазват противоепидемичните мерки и да има разстояние между тях. "Предметите, които им  преподават са математика, немски и английски език. Но пък имат повече домашна работа по всички предмети от учебния план. Всяко училище има възможност да реши самостоятелно как да структурира учебния процес", допълва бургазлията.

Строго се следи за спазване на разстоянията и да няма струпване на много хора на едно място. В заведенията, които също отвориха, клиентите трябва да са разположени на отстояние едни от други. За сметка на това в обществения транспорт дистанция между пътуващите няма, а някои не носят маска, въпреки изискването.

В провинция Хамбург броят на случаите с корона вирусна инфекция до момента са 5,147, сочи справка в сайта на института "Роберт Кох". Новите случаи в провинцията към 16-ти юни са 3, като общият брой заболели там е 280 на 100 000 население. За последните седем дни общият брой на пациентите с COVID – 19 в провинцията е 25. Броят на починалите в Хамбург е 255, което прави 13,8 на 100 000 население.

Във Федералната република до този момент са направени 4 694 147 теста, което прави 56 034 на 1 млн. население. Жителите на Германия са 83 772 567 души.

Галерия