Категорията Най-добър млад барман бе една от четирите в състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Категорията Най-добър млад барман бе една от четирите в състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златараво" избраха най-добрите ученици в състезанието по професии. Училищният кръг е на Национално състезание за "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар - сладкар" и "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър млад хотелиер". В него участваха ученици от ХI и ХII класове от професионални направления: "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" и "Хранителни технологии" по професиите - "Ресторантьор", "Техник - технолог в ХВП", "Готвач" и "Администратор в хотелиерството"

Гости на състезанията по професии бяха - Ивайло Димитров - мениджър в хотел, Катя Рихтер - преподавател в Колежа по туризъм, Анна Добрева, Диляна Темелкова - служител в сладкарска верига, Недялка Демирева - представител на сладкарски цех, инж. Валентина Янева-Имперова и Златинка Гочева - бивши учителе в гимназията.

Тричленно жури, съставено от професионалисти, оценяваха, не само вкусовите качества на храната, но и дисциплината на участниците, отговорното им отношение към работата, спазването на технологичния процес, оригиналността в изпълнението, оформянето и аранжирането на ястието. Всеки един от участниците разполагаше с два часа, в които да демонстрира кулинарните си умения, да приложи иновативни технологии и да използва нови продукти в кулинарията. Приготвените ястия се отличаваха с креативна аранжировка и отлични вкусови качества, което затрудни избора на журито.

Всички бяха единодушни относно оригиналното изпълнение на Теодор Деанов Панчев от ХI "в" клас - с ръководител Ганка Атанасова Ангелова. Той спечели първо място в категория "Най-добър млад готвач". Оценката на Теодор Деанов Панчев е комплексна и е формирана на базата на предварително зададени  критерии. Ученикът работи с изрядно работно облекло и поддържаше отлична хигиена на работното място. Създаде организация на работата, която му помогна за качественото и прецизно приготвяне  на асортиментите. Той изненада всички със своето предястие: мус от сьомга с авокадо, фенел и див лук, гарниран върху чипс от оризови кори и водорасли "Нори". Използва продукти от азиатската кухня, като ги пречупва през погледа на българския вкус.

Основното му ястие бе паста с мастило от сепия върху канапе от спаначен крем и октопод по гръцки. Отлично съчетание на вкусове, цветове и консистенция.

На второ място в категория "Най-добър млад готвач" се класира Станислав Димитров Стоев от ХI "в" клас с ръководител Ганка Ангелова. Той изненада журито с кроасан от мариновано червено цвекло върху кръмбъл от хляб, билки и пармезан, гарниран с чипс от тапиока и основно ястие: свинско бон филе, увито с паста от гъби манатарки и прошуто, съчетано с гарнитура от картофено пюре, крем от моркови, сини сливи с ядка и сос "Грейви".

Трето място журито отреди за Иван Георгиев Балев от ХІ "г" клас с ръководител инж. Светла Тодорова Тодорова. Той представи студено предястие - салата куатро формаджи с гуакамоле и манго салса. Основното му ястие бе от пилешка руладина с козе сирене и гъши дроб с хрупкава коричка върху пюре от грах, фаршировани картофи с манго чъдни, глазирани аспержи и сос касис.

В категорията "Най-добръ млад сервитьор" се състезаваха четирима ученици от ХI и XII клас. Всеки от участниците трябваше да спечели доверието на комисията и гостите с изряден външен вид, посрещане, обслужване с грижа за клиента по време на неговия престой, правилно предлагане на съчетание от храни и напитки. Те демонстрираха умения за зареждане на маса за два куверта, сервиране на бяло вино и декантиране на червено вино. В края на състезанието, жури в състав: Ивайло Димитров, Катя Рихтер и Даниела Пенева отличи победителите. Журито единодушно присъди званието "Най-добър млад сервитьор" на Мария Тончева Гаджева от ХII "г" клас с рэководител Анна Георгиева Тодорова. Ученичката отлично познава технологията на приготвяната храна, умее да води диалог на чужд език. Второ място журито присъди на Иванина Георгиева Георгиева от ХІ "г" клас с ръководител Анна Георгиева Тодорова и на трето място - Марияна Златанова Бахчеванова от ХІ "в" клас с ръководител Анна Георгиева Тодорова.

В категорията "Най-добър млад барман" се състезаваха четирима ученици от ХI и ХІІ клас. Всеки от участниците в трябваше да приготви куик микс и интерпретация на лимонада. В края на състезанието жури в състав - председател Ивайло Димитров и членове - Катя Рихтер и Даниела Пенева обяви резултатите. Журито единодушно присъди званието "Най-добър млад барман" на Станимир Томов Дойчев от ХII "г"  клас с ръководител д-р инж. Ивайло Радостинов Минчев. Второ място журито присъди на Константина Христова Георгиева от ХІІ "г" клас с ръководител д-р инж. Ивайло Радостинов Минчев и на трето място - Татяна Христова Райкова от ХІ "г" клас със същия ръководител.

В състезанието за "Най-добър млад хлебар - сладкар" се включиха общо ученици 12 ученици от ХI и ХII клас с индивидуално участие на тема: "Здравословно, лесно, вкусно и красиво". Състезателите трябваше практически да приложат формирани в процеса на обучението знания и умения за приготвяне на избрани от тях изделия: погачи, торти, хляб и сладкиши-свободен стил, както и да аранжират готовите изделия. Участниците разполагаха с 2 часа и половина за работа.

Уменията им бяха оценявани от жури в състав: Недялка Демирева, инж. Петя Желязкова и Диляна Темелкова. То присъди първо място на Калин Янев Байлов от ХІ "д" клас с ръководител д-р инж. Иван Енчев Димов. Той се представи с питка със сирене. На второ място се класира Рая Тодорова Стойкова от ХІ "е" клас, която показа своите умения при изработката на торта "Дънер" с ръководител инж. Мирослава Павлова и на трето място се класира Весела Великова Желязкова от ХIІ "д" клас с торта "Коледна магия" с ръководител инж. Петя Мирчева Желязкова.

В състезанието за "Най-добър млад хотелиер" участваха 3 ученици от ХI и ХII клас. Състезанието се състои от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения. Първа част – посрещане на госта/туриста на рецепция. Презентиране на продукта, който гостът си е закупил, и включените услуги в него. Предлагане на допълнителни услуги съобразно изтегления вариант за вида на хотела (СПА, уелнес хотел, бизнес хотел, морски и планински хотел). Използва изучавания чужд език при предлагането на допълнителни услуги в хотела. Втора част – разрешаване на казус/ситуация, която може да възникне в хотела.

В края на състезанието, жури в състав: председател - Станислава Георгакиева - учител в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", Анна Добрева - управител на хотел и старши учител Ваня Тунева-Юнгарева присъди званието "Най-добър млад хотелиер" на Анелия Недялкова Иванова от ХІІ "а" клас с ръководител Станислава Любчева Георгакиева. Второ място журито присъди на Атанас Свиленов Младенов от ХІ "а" и на трето място остана Дебора Мирославова Добрева от XII "а" с ръководител Станислава Любчева Георгакиева.

Учениците, класирани на първо място във всички категории ще представят ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" на регионалното състезание по професии, което ще се проведе през март 2024 година.

Галерия