Градината ще се помещава в нова двуетажна страда в квартала. Снимки Община Бургас

Градината ще се помещава в нова двуетажна страда в квартала. Снимки Община Бургас

В бургаския квартал "Горно Езерово" нова детска градина с 2 групи за над 50 деца. Сградата е нова и модерна, а градината е филиал към градина "Синчец". Тя бе открита с водосвет, а приветствие към всички отправи зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

"Горно Езерово" бе от последните бургаски квартали с неосъвременена детска образователна инфраструктура. Досега част от децата от квартала се отглеждаха в стара едноетажна постройка, служила за нуждите на земеделската кооперация в квартала, която още преди десетилетия бе пригодена да изпълнява функциите на детска градина. Капацитетът е крайно недостатъчен да обхване всички малчугани и затова в нея имаше една градинска група от 21 деца, а останалите се транспортираха до съседните детски заведения в комплекс "Меден рудник".

По време на откриването заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева връчи икона и благодарствен адрес от името на кмета Димитър Николов на земеделския производител Янчо Проданов за предоставената сграда на земеделската кооперация, в която досега се помещаваше детската градина.

Новата детска градина е на два етажа с физкултурен салон, асансьор, собствена кухня. Всеки етаж разполага с дневни, спални помещения и съблекални за всяка градинска група, физкултурен салон, медицински кабинет и кабинети по интереси - музика, изобразително изкуство и езиково обучение. Детското заведение има и осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

На двора са изградени две детски площадки, които разполагат с комплексно детско оборудване, включващо пързалки, катерушки и футболно игрище за деца. Под тях е положена ударопоглъщаща настилка за безопасност на играещите деца.

Изграждането на детската градина в Горно Езерово е част от усилията на Община Бургас в последните 15 години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища.

Галерия