Нови мерки срещу разпространението на Омикрон влизат в сила в Италия от днес

Нови мерки срещу разпространението на Омикрон влизат в сила в Италия от днес

В Италия блокират временно зеления сертификат на ваксиниран, който се разболее от COVID-19. Когато лицето се възстанови от заболяването, зеленият сертификат се деблокира.

В цяла Италия е задължително носенето на маски на открито. В обществените превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт, има изискване за носене на маска от типа FFP2, съобщава БТА.

Зелен сертификат и супер зелен сертификат са двата актуални документа в Италия. Зеленият сертификат се издава за ваксинирани, преболедували COVID-19 и на тези, които си правят тестове - антигенни с валидност 48 часа и PCR с валидност 72 часа.

Супер зеленият сертификат е само за ваксинираните и за преболедувалите от COVID-19 и от него отпадат тестващите се. Сега на повечето места на закрито се изисква обикновен зелен сертификат - работни места в държавния и частния сектор, градски транспорт, музеи, хотели и други места за настаняване. Супер зеленият сертификат се изисква за барове и ресторанти, за концертни и театрални зали, за закрити басейни и спортни зали. От 15 декември валидността на зеленият сертификат за ваксинация (супер зелен сертификат) е намалена от 12 на 9 месеца в Италия.

Големите празнични тържества и чествания са забранени до 31-ви януари.

От днес влиза в сила задължението за всички, които са навършили 50 години, да се ваксинират срещу коронавируса. Ако до 1 февруари те не са си поставили поне една доза от ваксините, влиза в сила глоба от 100 евро.

От 10-ти януари супер зеленият сертификат ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт. Пак от 10-ти януари започва записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.

В средата на декември, като част от усилията за възпиране на варианта Омикрон на коронавируса, Италия въведе за пристигащите от страни членки на ЕС предварителен тест за коронавируса и за ваксинираните, и за неваксинираните. PCR тестовете трябва да са не по-стари от 48 часа, а антигенните, не по-стари от 24 часа преди влизане в страната. За неваксинираните освен това има и карантина от 5 дни след влизане в страната. За ваксинираните карантина при влизане няма. Тези правила са в сила до 31-ви януари.

Властите въвеждат мерките като начин за справяна с пандемията. Въпреки големият процент ваксинирани, броят на регистрираните заразени не намалява. В страната, която е с население от 60 326 993, са ваксинирани 44 900 000 души, което прави 75,4% от населението на Италия.

От началото на пандемията там са регистрирани 7 083 762 случая. За последното денонощие броят им е 108 304. Активните случаи към 7-ми януари са - 1 674 071. Излекувани са - 5 270 994 души, а починалите са - 138 697.