Преди коронавируса по-голямата част от деня си жителите на Кордоба прекарват навън, а сега улиците са пусти. Снимки Мария Горанова

Преди коронавируса по-голямата част от деня си жителите на Кордоба прекарват навън, а сега улиците са пусти. Снимки Мария Горанова

1 431 973 души в цял свят са заразени с COVID - 19, а вече втора седмица Испания е на второ място по регистрирани случаи след САЩ. 177 633 са установените случаи като активните са 88 301, а оздравелите вече 70 853. За съжаление смъртността в Кралство Испания продължава да бъде една от най-високите. Починалите пациенти с корона вирус са 18 579.

Вече пета седмица репортерите на "Черноморие" ви информират как другите държави се борят с пандемията посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

От 16-ти март е в сила извънредното положение в Испания, като е забранено излизането навън без причина. На този ден боят на регистрираните с корона вирус бе 1 954души. Мерките важат за всички области на страната като не подминават и Андалусия. Именно Южна Испания е мястото, където хората прекарват по-голямата част от деня си навън срещайки се и общувайки един с друг, но днес улиците и там са пусти. В сърцето на Южна Испания - Кордоба  живее бургазлийката Мария Горанова. Вече повече от месец тя и двете й малки деца са си вкъщи като единственото разнообразие са игрите на покрива на блока, в който живеят.

"По принцип може да излизаш на покрива само, за да простираш и го правим, но освен това спортуваме, а децата играят. Всички съседи излизаме за малко всеки ден. Това е единственият начин децата да вземат глътка въздух. Много се сприятелиха с децата от съседната кооперация, които са на нашето ниво и си играят заедно, макар и от разстояние", разказва Мария.

Това което най-много мъчи хората в Кордоба са затворените барове, защото там те са цяла институция. "Тук баровете са по-могъщи от църквите. Тук ставаш и отиваш в бара. Там закусваш, там си пиеш кафето, там ходиш до тоалетната, само зъбите не си миеш там и не се къпеш, но общо взето всичко правиш в бара. Почивките също ги прекарваш в бара. Баровете за Андалусия са нещо много важно и са значима част от социалния живот. Съответно много хора държат барове, а те в момента са затворени и собствениците им са на ръба на отцеляването. Какво ще се случи след вируса е въпросът, който мъчи мнозина", разказва още Мария.

Според нея в Испания в момента витае една несигурност и хората са с усещането за затишие пред буря. "Все още сме с усмивка на лице. Има много вицове в мрежата за вируса, очакваме да стане чудо и да ни кажат, че сме свободни. Изолацията засега добре я понасяме, а живия живот вече е онлайн. Изнасят се концерти и постановки в интернет пространството. Аз участвам в хор и наскоро записахме концерт. В 20.00 часа всички излизаме на терасите и ръкопляскаме на лекарите, а след това някои започват да пеят, други да свирят. Получава се много забавно", допълни бургазлийката.

"За разлика от България, ограничителните мерки в Кордоба, както и забраната за излизане се спазват много повече и то въпреки оживения социален живот преди появата на вируса", смята Мария.

"Мерките са по-стриктни, отколкото в България. На лекар не може да отидеш, първо трябва да се обадиш по телефона. В магазините стриктно се спазва дистанция. Всички ходят с ръкавици, защото все още маски не може да се намерят. Аз например ходя с ръкавици за чистене. От една седмица вече продават дезинфектанти на алкохолна основа, но все още от към защитни средства нещата са много зле. Няма тестове, няма маски, кой каквото намери си слага на устата", допълни още Мария.

В Испания няма дистанционно обучение, нещата са на живот и смърт

Галерия