Улиците в Барселона са пусти от дни. Излиза се само до магазина веднъж в седмицата. Снимки Таня Петкова Руис Серон

Улиците в Барселона са пусти от дни. Излиза се само до магазина веднъж в седмицата. Снимки Таня Петкова Руис Серон

В Испания няма дистанционно обучение. Учениците не учат. Никой сега дори не си задава въпроса кога и как ще бъде наваксан невзетия учебен материал. Нещата са на живот и смърт. Картината е почти апокалиптична. И колкото хората са по-далеч от Испания и в тяхната страна ситуацията е далеч по-добра, толково по-трудно им е да бъдат съпричастни с черната статистика за броя на заболелите и за броя на починалите от корова вируса там.

Вече трета седмица от обявяването на извънредното положение в България на 13-ти март, репортерите на "Черноморие" ви срещат с българи, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса, как самите те оцеляват в тази криза.

"При нас излизането навън е забрането, освен ходенето до магазина и то веднъж на седмица, примерно. Пред кварталния магазин ти напръскват ръцете с дезинфектант и ти дават ръкавици. Влизането става един по един. Съветват те да си на разстояние поне метър от другите хора в магазина", разказва Таня Петкова Руис Серон. Тя е от Плевен, но от години живее в Барселона със съпруга си, който е испанец.

За броени дни Испания се оказа в челната антикласация за най-много заболели в света. Тя вече се води от САЩ, на второ място е Италия, на трето Китай, а на четвърто - кралско Испания. Населението на страната е 46 660 000 души.

Броят на заболелите в страната вече стигна цифрата от 94 417 души. Смъртните случаи са 8 269. Положителното в тази статистика е, че броят на оздравелите вече е 19 259. Първите два регистрирани случаи на заразени с корона вирус в страната са от 15-ти февруари. На 6-ти март броят им за едно денощоние вече е 119 души и продължава да расте със стотици в рамките на няколко дни, за да се стигне до 14-ти март, когато цифрата вече е 2 086 за 24 часа. 8 271 е най-високият, засега, броя на новорегистрирани заразени с COVID - 19 от началото на пандемията в страната. Цифрата е отчетена на 26-ти март. През следващите няколко дни започва да намалява, но на 30-ти март са установени нови 7 845 случая.

"Тук непрекъснато минават полицейски коли, за да следят да няма безцелно движение на хора по улиците. Глобите за това са от 600 евро. Тук няма неплатена глоба. До болница или поликлиника не можеш да отидеш. При симптоми се обаждаш на 112", разказва още Таня.

Плевенчанката преподава в начално училище в Барселона. Откакто са въведени строгите мерки в Испания, училищата са затворени. "Не. Тук нямаме онлайн преподаване. Не излизам от вкъщи вече 18 дни. Много е тежко, но не непосилно. Тук изобщо не стои на дневен ред въпроса с непредадения учебен материал. Въпросът е на живот и смърт", допълва Таня.

Собствениците на кучета имат право да ги изведат за броени минути пред блока, за да си свършат нуждата, но не и да ги разхождат. "И кучетата се дърпат, не искат да се прибират у дома", допълна българката.

За това, че не работи (но не е и в платен отпуск б.а.) и си стои вкъщи, тя и другите като нея ще получат 75 % от заплатите си. Правителството е забранило да се ходи на работа, освен ако не е жизнено важна работата. Работят магазините, аптеките, производствата от хранителната индустрия, заводите, които произвеждат дезинфектанти.

И в Испания няма въведен час за пазаруване на определена част от населението - например възрастните. Те са добре заредени с хранителни продукти, но се посещават от малко хора. Испанците се съобразяват с разпоредбите и избягват да излизат, освен ако не е много наложително. А ходенето до мазагина се препоръчва веднъж на седмица.

За Таня дните, откакто си е у дома, са едни и същи, но тя се опитва да ги разнообразява. През деня говори с дъщеря си в Антверпен, Белгия и със сина си в Прага, Чехия, с майка си и батко си, които живеят в Плевен. "Но разговорите не са всеки ден, да не дотягам. После готвя, сервирам и обядваме. След обяд гледам руски православни канали. В 20.00 часа излизаме на балкона и всички пляскаме, за да подкрепим медиците, които са на първа линия в битката с корона вируса", споделя Таня. И признава още: "Моля се за моите приятелки - лекари и медицински работници, за мама, децата ми, близките ми. За света се моля..."

Разнообразява дните си и с четене на книги, със слушане на концерти, с гледане на театрални спектакли по интернет, със садене на цветя на балкона.

Социалната изолация и икономическата криза най-много притесняват испанците

Галерия