Заради високите температури е трудно да се видят хора по улиците, въпреки че вече е разрешено излизането навън. Снимки Мария Горанова

Заради високите температури е трудно да се видят хора по улиците, въпреки че вече е разрешено излизането навън. Снимки Мария Горанова

35-36 градуса по Целзий показват термометрите в Кордоба, област Андалусия в Испания. Това една от най-горещите точки на Иберийския полуостров. Въпреки че хората вече могат да излизат и мерките въведени за ограничаване на коронавируса се разхлабват, то заради жегите по-скоро си стоят вкъщи. "Ако не излезеш рано сутрин или вечер към 21.00 часа, то жегите са нетърпими. Вече реално може да излизаме навън, но хора по улиците почти не се срещат. Това е голям парадокс, защото пак си стоим в къщите", споделя  бургазлийката Мария Горанова, която живее в сърцето на южна Испания, а именно Кордоба. Местните жители са свикнали на високите температури още повече , че през лятото живакът скача и още.

Вече единадесет седмици от началото на кризата с корона вируса, репортерите на "Черноморие" не спират да ви информират, какво се случва по света и как той се справя с пандемията. Постепенно забраните отпадат и светът се връща към живот, но как се случва това научаваме от разказите на бургазлии живеещи в различни кътчета на света.

Испания пострада тежко от заразата с 285 644 случая, от които 27 121 души загубиха живота си. Андалусия не е сред най-силно засегнатите области от COVID-19 и от понеделник вече е във втора фаза на възобновяване на нормалния живот.

През първата фаза отвориха заведенията на открито, а сега и закритата им част. Те обаче приемат клиенти с намален на половина капацитет.  Вече работят и по-големите магазини. Спазват се всички хигиенни изисквания като има една врата за влизане и друга за излизане, след всеки клиент се дезинфекцира, а продавачите са с маски и ръкавици.

"Въпреки че все още кината и музеите не работят, хората в Кордоба определно са щастливи след като баровете най-накрая отвориха. Все пак тук баровете са си цяла институция, която слава богу вече отвори врати за нас", допълни Мария. Освен заведенията вече свободно могат да се посещават и парковете, въпреки че остават затворени детските кътове и площадки. Училищата в Андалусия остават затворени, а детските градини могат да ги посещават само деца, чийто родители не могат да работят от вкъщи.

Страната излиза от тежкото положение постепенно, след като правителството на Педро Санчес състави четиристепенен план. Това се случва и по области в зависимост от това, колко са засегнати от вируса. Това си личи ясно по плажовете. В момента някои са отворени, а други не, в зависимост от това в коя област на страната са. Плажът в Кадис свободно може да се посещава, докато този в Малага все още не. Столицата Мадрид се движи с фаза назад. Там имаше най-много заразени и заради това най-дълго остана на нулева фаза, но от 25-ти май там започна първата фаза.

"За жалост вече се виждат и последствията от болестта изразени в краха на икономиката. Най-лошо е положението в туризма, който е много голям източник на доходи тук. Правителството иска да вземе специални мерки за подпомагането на този отрасъл и все повече се говори, че ще отпадне задължиелната карантина, когато пристигаш от друга страна. Вместо това твърде вероятно е да въведат задължителен PCR тест при влизане в Испания", каза още Мария. 

Галерия