От гласуването на съветниците ще стане ясно дали ще има райониране в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

От гласуването на съветниците ще стане ясно дали ще има райониране в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинският съвет на Бургас ще реши на сесията си в края на април дали ще бъде въведено районирането и кога ще се избират районни кметове. Докладната записка е входирана от кмета на Бургас Димитър Николов на базата на подписката, която ръководството на Инициативния комитет "За развитие на местната демокрация" входира в Общината.

В докладната си записка, написана въз основа на искането на Инициативния комитет, кметът Николов предлага на съветниците да гласуват за създаването на шест района, които стъпват на сега съществуващите Центрове за административни услуги. ЦУА са следните:

ЦАУ "Възраждане" - 57 169 жители - комплекс "Меден рудник", квартал "Победа", квартал "Акациите" и квартал "Горно Езерово".

ЦАУ "Изгрев" - 43 630 жители - комплекс "Изгрев", комплекс "Зорница", кварталите - "Сарафово", "Рудник" и "Черно море".

ЦАУ "Приморие" - 49 535 жители - комплекс "Възраждане", квартал "Крайморие", местност "Рибарско селище", парк "Росенец", Алатепе.

ЦАУ "Освобождение" - 38 254 жители - комплекс "П.Р.Славейков", кварталите - "Лозово", "Ветрен", "Банево".

ЦАУ "Зора" - 31 592 жители - комплекс "Лазур", комплекс "Братя Миладинови".

ЦАУ "Долно Езерово" - 5 435 жители - квартал "Долно Езерово".

В докладната кметът Николов предлага още териториалните служби на общинската администрация да продължат да изпълняват функциите си в настоящия обхват до провеждането на местните избори през есента.

От гласуването на съветниците ще стане ясно дали районирането ще бъде въведено и бургазлии ще могат да избират районни кметове. В момента директорите на ЦУА се назначават от кмета на Общината.