Суперсанитарио се нарича тази фигура позиционирана на един от площадите в центъра на Мадрид. Тя олицетворява недостига на медици. Снимка Ангелина Горанова

Суперсанитарио се нарича тази фигура позиционирана на един от площадите в центъра на Мадрид. Тя олицетворява недостига на медици. Снимка Ангелина Горанова

735 198 станаха официално регистрираните случаи на COVID-19 в Испания от началото на пандемията. Заради увеличаващият се брой, в страната официално обявиха, че са във втора вълна на заболеваемост. Сега болните са предимно млади хора, а смъртността е по-ниска. Няма я тази истерия, която беше през пролетта, но ситуацията в южната част на Мадрид е обезпокояваща, тъй като там случаите са повече. 

Почти 12 милиона са направените тестове в страната с над 46 милиона население, което прави 252 795 теста на 1 млн. население. Случаите в световен мащаб продължават да се увеличават като вече са над 32 милиона. Смъртните случаи доближават 1 млн. души, а оздравелите са 24 милиона. САЩ, Индия и Бразилия имат най-много болни.

От началото на пандемията вече 28 седмици репортери на сайт "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се справя с COVID-19 посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места по света.

"Южните квартали на Мадрид са емигрантски, там живеят много кубинци, латиноси. Те са гъсто населени и често живеят много хора в един апартамент. Не се спазват никакви ограничения. А вече забраниха да се събираме повече от 6 души на едно място", разказва бургазлийката Ангелина Горанова, която живее в Мадрид.

Ограничителен режим засега има само в южните квартали на столицата. Там хората, ако работят в друг район, трябва да удостоверят излизането си със служебна бележка. По същия начин стоят нещата и с учениците. Там детските площадки са затворени. Излизането от кварталите става само с уважителна причина.

По различен начин обаче стоят нещата в северната и централна част на Мадрид. Там парковете се затварят в 22.00 часа, за да не се събират компании. "В момента, в обществото се води полемика, защо рестрикциите са само за бедните райони. В центъра всичко е нормално, всичко е отворено. Единствено няма много нощен живот, както бяхме свикнали преди. Заведенията са почти празни и постепенно започват да затварят", сподели бургазлийката. 

Проблем с лекарите се очертава в испанската столица. Медиите и правителството все повече говорят, че липсват специалисти, които да се грижат за болните от Ковид-19. Много медици са заявили, че не искат да работят при такива тежки условия, каквито има при лечението на инфекцията. Много от тях карат 18-часови смени, а заплащането е малко. Все повече се говори за привличането на медици от други държави.

Иначе ситуацията в училищата е сходна с тази у нас. "И тук има стая за изолация и ако някое дете има симптоми веднага се води там. Маските са задължителни за деца над 8 години. В детските градини само учителите са с маски. Там имат почивки за дезинфекция и миене на ръце. Забранено е внасянето на играчки и други неща отвън", разказа още Ангелина.

Очаква се испанското правителство да регламентира работата от вкъщи. Все повече компании предпочитат този начин на работа.