В Щатите масовата ваксинация е в разгара си, ваксини се поставят дори и в аптеките. Снимка Стела Уосън

В Щатите масовата ваксинация е в разгара си, ваксини се поставят дори и в аптеките. Снимка Стела Уосън

Масовата ваксинация в САЩ продължава с пълна сила и ако европейските държави се бавят, то зад океана ваксинират по около 2 милиона души дневно. Обещанието на президента Джо Байдън е до 4-ти юли, когато е Денят на Независимостта, американците да празнуват без маски. Разкрити са пунктове за ваксинация в аптеки, както и на големи бейзболни игрища и стадиони. Към 25-ти март около 14% от населението е ваксинирано. Според бургазлийката Стела Уосън, която от години живее в САЩ, щата Масачузетс, всичко в тази страна е политика, дори и ваксинирането.

САЩ продължава да оглавява световната класация по заразени с Ковид-19 с над 8 хиляди на ден, а общо за страната те са 31 милиона. В Калифорния, Тексас и Флорида са отчетени най-много болни. Масачузетс е по средата на класацията по регистрирани случаи с 630 хиляди.

Вече една година от началото на пандемията с Ковид-19 светът се промени. През тази една година репортери на "Черноморие" ви информират как се справят отделните държави с преодоляване на последствията от коронакризата чрез разказите на българи, които живеят на различни места по света. Сега нашите сънародници разказват как се е променило ежедневието им и живота на общността им, какви са необратимите процеси, какво е положителното и какви трудности продължават да срещат в усовията на коронавируса. 

В САЩ са одобрени три ваксини: "Файзер", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" като се разглежда и потенциалната употреба на ваксината "Астра Зенека", но държаваната здравна агенция не е взела окончателно решение. През последния месец ваксинацията е изключително интензивна и расте главоломно. Около 2 милиона души дневно се ваксинират, а целта на президента Байдън, когато встъпи в длъжност, беше да бъдат употребени 100 милиона дози от съществуващите ваксини за първите 100 дни от мандата му. Това на практика означава, че той вече е минал този праг. Ако в началото на пандемията рекацията на САЩ бе хаотична и неорганириана, то сега с ваксините е на път това да се промени. Според Стела Уосън, в САЩ всичко е политика, така е и с Ковид-19 и ваксинирането.

"Дори кой носи маски и кой не, е въпрос на партийна принадлежност. Републиканците и особено тези в южните щати не следват федералните наредби и сами си правят такива. Във Флорида маските не са задължителни, както в други щати. Има случаи на насилие, защото клиенти отказват да носят маски в магазини. Същото се отнася и за това кой си слага ваксина и кой не. По-често републиканци отказват да се ваксинират, за разлика от демократи. В републикански щати като Айдахо, има хора, които дори не вярват, че Ковид-19 съществува изобщо. Според мен това разединение може да стане причина за  невъзможността да се ваксинират достатъчно хора в обществото, за да се стигне до групов имунитет", каза Стела.

И в САЩ, както и на други места по света, има дискусия дали ваксините да са задължителни. Засега и там не са. В момента се провеждат изпитания сред по-младите с надеждата, че децата между 12-16 години ще могат да се ваксинират есента, за да отворят училищата. "За да става всичко по-бързо отвориха места за масова ваксинация като бейзболни стадиони, аптеки. Всеки щат решава как да разпределя ваксините, но на национално ниво се очаква да има достатъчно за всички възрастни до 1-ви май, а в нашия щат тази дата е 19-ти април. Байдън обещава за 4-ти юли, Денят на Независимостта, да се празнува без маски. В нашия щат има специална интернет страница, където може да се регистрират хората и да заявят своето желание за ваксина. Има и въпросник с информация за възрастта, професията и здравословното състояние  на регистриралия се. Например, ако имаш две определени болести, като диабет и наднормено тегло, може да се запишеш за ваксина, въпреки че не си във възрастовата група, която масово се ваксинира в момента. Ако имаш рак, астма или си пушач, попадаш в категория, където може да ти сложат ваксина по-рано", обясни още бургазлийката.

Подобно на много други Стела работи от вкъщи, което налага редица промени в живота й за тази една ковид година. "Аз свикнах да работя онлайн, защото ми е удобно, тъй като съм майка с малко дете. Така мога да работя и през нощта, но  все пак е много трудно, защото детските градини ту отварят, ту затварят. Тази година имаме голям проблем с гледачките, тъй като има недостиг. За два месеца сменихме цели шест, а децата искат внимание и е трудно без гледачка да работиш от вкъщи. Има деца на по-бедни семейства, които рядко посещават училище онлайн поради липса на компютър. Много компании мислят да позволят на работниците сами да решат дали искат да се върнат в офиса или не, тъй като им е по-евтино да не плащат за офис. За много хора това е добра идея, но работата от вкъщи идва по-скъпо за самия работник. Ние имаме 30-40% повече ток от зимата преди Ковид-19. Интернетът поскъпна с 30%, а няма как да не го платя, тъй като ми трябва за работа. Купихме и мебели, за да направим още един офис вкъщи, за да има и съпругът ми място където да работи", разказа още Стела. Именно поради работата от вкъщи в Бостън, както и в много други големи градове, има значително намаляване на автомобилния трафик, което се отразява благоприятно и на качеството на въздуха.