Отделението е оборудвано и разполага с нужните стаи и апарати за рехабилитация

Отделението е оборудвано и разполага с нужните стаи и апарати за рехабилитация

В Многопрофилната болница за активно лечение в Средец откриха Отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Това стана факт навръх днешния празник на свети Иван Рилски Чудотворец и професионален празник на българския лекар. Заслугата за това е на лекарите, които работят там и на Община Средец, която оказва нужната подкрепа по време на пътя, който трябва да се измине, за да стане факт отделението.

То се намира на четвъртия етаж в сградата, която разполага с асансьор. "Благодарение на Община Средец отделението беше изцяло почистено и ремонтирано, за да можем да го оборудване според изискванията. Срещнахме голяма подкрепа от Общината, за което сме благодарни", каза пред "Черноморие" управителят на МБАЛ Средец д-р Росица Великова. Началник на отделението ще бъде д-р Дарина Цветанова. В него ще работят лекар общ профил, лекар със специалност "Физикална и рехабилитационна медицина" и лекар физиотерапевт.

Пациентите ще могат да се лекуват по клинична пътека, която е със седем дни престой в отделението. То е оборудвано със стаи със собствен санитарен възел. В момента там могат да се лекуват петима души. "От 1 януари догодина ще увеличим леглата с още пет, след разрешение от Министерството на здравеопазването", допълни д-р Великова.

В отделението ще се извършва рехабилитация по следните направления, които се покриват от Националната здравно-осигурителна каса - заболявания на опорно-двигателния апарат - остеопороза, артрит, след счупвания и други, заболявания на периферната нервна система - плеврити и други, заболявания на централната нервна система - като инсулт, както и детска церебрална парализа.

Отделението е оборудвано с най-модерната техника  - ниско, средна и високочестотна апаратура, светло лечение, високо интензивеk лазер, луго терапия, кинезитерапия, масаж, аерозоло терапия.

В отделението в МБАЛ Средец могат да провеждат рехабилитация и жители на други общини.

Галерия