В МБАЛ записват планови операции в листа на чакащи Причината за това е анексът към рамковия договор подписан от МБАЛ със Здравната каса. Съгласно него болницата ще получи 858 782 лева. "Това налага ограничаване на нашата дейност. Спуснати са заповеди за безотказно обслужване на пациенти със спешно състояние и лечение", каза доц. Станчев. Според него обаче тази мярка нямало да доведе до промяна на работещите звена, на персонала и на техните заплати.

Намаляването на бюджета с 1/3 ще се отрази на дейността на отделенията по хирургия, неврология, неврохирургия, ортопедия.

"Проблемът е сериозен, защото хроничното ограничаване на бюджетите води до увеличаване на задълженията към Здравната каса към нас и на нашите задължения към фирмите доставчици на консумативи и услуги. Приет е погасителен план на МБАЛ за доставчиците. Просрочените задължения са в размер на 6 200 000 лева", коментира доц. Станчев. Това са задължения натрупани през 2009-та година. Когато в края на лятото на м.г. той пое ръководството на болницата тя имаше дългове за няколко милиона от 2003-та година. За една година тези задължения за покрити и сега остават сумите, натрупани през миналата година.

Шефът на болницата изрази опасения, че няма да може да се вмести в делегирания бюджет през зимните месеци. "Като се включи отоплението нещата стават нерешими. Да се надяваме, че зимата ще е по-топла", допълни Станчев.