Ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов (в средата) участва в церемонията по прерязване на лентата на новата лаборатория по патоанатомия, оборудвана с модерна електронна техника от ново поколение. Снимки Бургас без цензура

Ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов (в средата) участва в церемонията по прерязване на лентата на новата лаборатория по патоанатомия, оборудвана с модерна електронна техника от ново поколение. Снимки Бургас без цензура

В Медицинския факултет на бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" откриха тържествено академичната учебна година. "Тази година отбелязваме значителен ръст в приема на студенти, благодарение на все по-нарастващата популярност на университета", каза във встъпителното си слово.ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов. "Приехме 40 студента държавна поръчка в специалност "Медицина", като през настоящата 2024г. новоприетите бъдещи медици са с висок  минимален бал - 36, 91. Имаме 10 студента в платена форма на обучение, както и 9 от Република Северна Македония и Украйна. Ръст има и в приема на студенти в Медицински колеж – 25 в специалност "Помощник фармацевт" и 27 в "Рехабилитация", каза още ректорът на висшето учебно заведение.

Големият интерес към Медицинския факултет в Бургас се дължи, както на високото качество на обучение, така и на многото болнични заведения в града, в които студентите могат да работят като стажанти и да практикуват.

На тържественото откриване на академичната учебна година присъстваха народни представители, ръководители на здравни институции, медицински заведения и на БЧК.

Ректорът връчи благодарствени адреси на ръководители на здравни заведения – спомоществуватели на университета.

Приветствия към студентите за новата академична година отправиха и д-р Илко Семерджиев - председател на Съвета на настоятелите към държавен университет, доц. д-р Румяна Янкова - Аврамова - декан на Медицински факултет, доц. д-р Соня Ненчева - директор на Медицинския колеж и Десислава Комунова - председател на Студентски съвет

Тържеството продължи с откриване на нова лаборатория по патоанатомия, оборудвана с модерна електронна техника от ново поколение.

Първият ден на новоприетите  студенти по медицина в университета завърши с изключително интересната лекция на д-р Семерджиев - един от основоположниците на здравната реформа в България, два пъти министър на здравеопазването и директор на българската Здравноосигурителна каса в зората на създаването й. В рамките на станалата вече традиционна инициатива "Един академичен час с …" д-р Семерджиев разказа на студентите и гостите за преломите и подводните камъни в провеждането на здравната реформа в България, за фокусите и етапите в промяната й и сподели множество интересни статистически и сравнителни данни за здравната система у нас.

На финала на тържеството новоприетите студенти получиха своите студентски книжки лично от ректора, от д-р Семерджиев и от ръководителите на Медицинския факултет и на Медицинския колеж.

Галерия