В тържеството участваха учениците от осмите класове. Снимки ПГМЕЕ

В тържеството участваха учениците от осмите класове. Снимки ПГМЕЕ

В бургаската Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ), известна още като Механото, дадоха началото на коледните празници. В гимазията възстановиха дългогодишна традиция, а именно традиционното коледно тържество, посветено на зимните християнски празници, на 6-ти декември – ден на свети Николай Чудотворец и празник на град Бургас.

Гост на събитието бяха Галина Стоянова – старши експерт по професионално образование и обучение в Регионално управление на образованието в Бургас, Роза Желева – директор на ПГМЕЕ и много преподаватели в гимназията.

Традиционно тържеството се подготвя от новоприетите ученици от 8 клас, с подкрепата и вещото ръководство на техните преподаватели по английски и немски език, български език и литература и история.

Празненството  започна с представянето на празника Никулден и честване на празника на Бургас, а след това учениците представиха сцени от празнуването на Коледа във Великобритания и Германия.

Учениците, които изучават английски език показаха завидно актьорско майсторство и познания по чуждия език. В различни театрални миниатюри те пресъздадоха моменти от отбелязването на зимните празници в Уелс, Шотландия и Англия, както и легендата на Британския остров.

 Учениците, изучаващи немски език представиха символиката на коледния венец с четирите запалени свещи, символ на Мира, Вярата, Надеждата и Любовта. Сръчните осмокласници показаха ръчно изработен коледен календар, вариант на типично немския   Adventskalender с 24 добри дела зад всяко прозорче. Учениците поканиха и своя директор г-жа Желева да отвори едно от прозорчетата на календара и да изпълни посланието, скрито в него.

На финала те изпяха на немски език песента "O Tannenbaum" и отправиха най-сгряващите коледни думи – уют, топлина, удовлетворение с ухание на празнични подправки.

Галерия