Носии на един век от фонда на РИМ показаха в двора на Етнографската експозиция в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Носии на един век от фонда на РИМ показаха в двора на Етнографската експозиция в Бургас. Снимки Черноморие-бг

В двора на Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас показаха носии на един век навръх националния празник на страната - Денят на независимостта. Те са само една малка представителна част от фонда на музея и са включени в цветния каталог "По дрехите посрещат...". Работещи в РИМ облякоха носиите, за да покажат как се е носила българката преди 100 години. Всяко носия има история и освен свидетелство за времето, тя е била и показател за благосъстоянието на притежателката си, за материалите, които са се използвали по онова време, за принадлежност към една или друга етнографска област.

Показаните в ревюто носии са половината от общо 21 автентични носии, които са заснети за каталога "По дрехите посрещат...". Това са носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско, Източна Стара планина и др., на етнографските групи рупци, тронки, загорци, планинци. Някои от тях досега бяха във фондохранилищата и не са показвани пред публика.

Снимките в каталога са съпроводени с описание на всяка една премяна на български, руски и английски език.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма "Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства".

 

 

Галерия