Венецът се сплита от 77 билки, които са брани призори. Снимка РИМ

Венецът се сплита от 77 билки, които са брани призори. Снимка РИМ

В Етнографската експозиция на бургаския Регионален исторически музей ще прескачат венец с 77 билки навръх Еньовден. Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни примамва всяка година, особено през месец юни. На 24 юни честваме един необикновен български народен празник – Еньовден.

Еньовден, Яньовден, Св. Иван Бильобер или Летни Иван е един от най-големите летни празници свързан с разцвета на природата. Слънцето от този момент започва да умира (денят намалява) и годината клони към зимата. В представите на нашите предци Еньовден е повратен момент, който вече насочва към края на лятото. Хората казват: "Кукувицата кука до Еньовден и после онемява. Свети Яньо вече намята ямурлука и отива с белия си кон в балкана да забере зимата".

Този ден е свързан с лятното слънцестоение и се изпълняват различни обредни, магически практики, отражение на култа към слънцето. В някои села хората се къпят в реките преди изгрев слънце. Този обред е със задължителен характер за момите и ергените. В други села майките къпят децата с отвара от събраните билки.

Билките набрани рано сутринта, увеличават своята целебна сила. Според народните представи съществуват 77 и половина болести. Седемдесет и седем от тях могат да се лекуват с билки, но за половинката няма билка. Но нашите предци и на това са намерили колая – след като се съберат 77-те билки зажумяват и откъсват някоя трева, която разполовяват заедно с цвета и ето половинката билка за половинката болест.

И тази година на Еньовден (24 юни 2022 г.) от 10:00 ч. в двора на Етнографската експозиция (улица "Княз Александър Батенберг" № 12 – 14) с момичетата от клуб "Светът е география" и тяхната ръководителка Милена Проданова работещите в музея ще сплетат Еньовски венец от дъхави билки, треви и цветя.

Всеки е едобре дошъл, за да мине през Еньовския венец за здраве и за да е мирна, плодородна и добра годината!