Лекциите се провеждат всеки петък от 16.00 часа в музея

Лекциите се провеждат всеки петък от 16.00 часа в музея

Публична лекция на тема "Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)" ще изнесе Мирослав Класнаков от Археологическата експозиция в Бургас на 23-и март.

Ахтополското сребърно съкровище е открито случайно през 1977 г. в местността "Зигрите", разположена северозападно от центъра на Ахтопол. На 20-и октомври същата година е прибрано в Бургаския музей.

Съкровището се състои от различни предмети за украса и четиристотин петдесет и две сребърни монети – сто и единадесет християнски и триста четиридесет и една ислямски, с общо тегло около 2 кг. Те са отсечени от 14 различни държави или държавни обединения, на 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в над 42 различни монетарници.

За всички любители на нумизматиката Бургаският музей предлага богат избор от реплики на монети, придружени от сертификат за произход.

Публичните лекции са всеки петък от 16:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (улица "Лермонтов" №31 – вход от улица "Георги Кирков").

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лева, а за учащи и пенсионери – 1 лев.