Вместо да отиде в пункта за старо желязо, табелата влезе в музея. Снимка РИМ - Бургас

Вместо да отиде в пункта за старо желязо, табелата влезе в музея. Снимка РИМ - Бургас

В Историческата експозиция на Регионален исторически музей в Бургас събират старите табели, демонтирани по време на ремонтите на улиците в центъра на града. От миналата година текат дейности по цялостната реконструкция на пътните отсечки в централна градска част. Някои улици вече са довършени, ремонтите на други продължават. Целта на Община Бургас е да обхване повече участъци, които са в т.нар. Историческо ядро на града. Сред тях са улиците "Ген. майор А. М. Лермонтов", "Константин Фотинов", "Шипка", "Възраждане", "Отец Паисий", "Успенска", "Гео Милев" и други. Фирмите, които са спечелили обществените поръчки на Общината за обновяване на тези участъци, не съхраняват старите улични табели. Една такава табела е открита от бургазлията Андрей Кудев. Тя е на улица "Ген. майор А.М. Лермонтов" и е била изхвърлена при реконструкцията. 

Бургазлията прибрал табелата и я почистил, след което я предал на музейните специалисти.

За да бъдат съхранени още знакови табели, от Историческата експозиция на музея призовават гражданите и работещите по обновяването на централната част, да им предоставят свалени или намерени градски елементи от историческото ядро на Бургас.

Общинската териториална дирекция "Приморие" също се включи към призива на историците. От там са изпратени указания към фирмите изпълнители на ремонтни дейности да пазят старите улични табели и да ги предават в музея.