Конкурсната програма започна вчера и продължава и днес. Снимки Авторът

Конкурсната програма започна вчера и продължава и днес. Снимки Авторът

В неделя (14-ти април) е финалът на второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той се провежда в рамките на два дни в Културен дом на НХК. Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас.

120 индивидуални изпълнители и над 60 групи, дуети, трия и квартети са се записали за участие в тазгодишното му издание. Те са разпределени в следните възрастови групи - при индивидуалните изпълнители - любители - пет възрастови групи, за професионалисти - три групи. При колективните изпълнители - две групи до 18 години и над 18 години.

От Община Бургас за втора поредна година подкрепят активно конкурса като предоставят напълно бъзвъзмездно залата на Културен дом на НХК за дните на неговото провеждане и обезпечават озвучаването по време на конкурса и концертната програма. От Общината тази година осигуряват и част от наградния фонд. По регламент ще бъдат връчени първа, втора и трета награда във всяка възрастова група.

Журито е в състав - Златка Ставрева - народна певица, Костадин Михайлов - народен певец, доц. д-р Данка Цветкова - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, гл. ас- д-р Николай Гурбанов - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, Янка Рупкина - народна певица и почетен граждани на Бургас, Манол Михайлов - народен певец и почетен гражданин на Бургас и Ирина Ставрева - народна певица.

Вторият конкурсен ден е днес и ще продължи до към 17.30 часа, а награждаването е планирано за 18.30 часа. От 19.00 часа е концертът с участието на наградените изпълнители.

Галерия