Животът в Норвегия се връща към нормалното. И учениците от горните класове се върнаха на училище. Снимка Марта фон дер Уе

Животът в Норвегия се връща към нормалното. И учениците от горните класове се върнаха на училище. Снимка Марта фон дер Уе

В Норвегия и учениците от горния курс се върнаха в класните стаи. Училищата в скандинавската държава отворите врати на 27-ми април. Първоначално в клас се върнаха децата от първи до четвърти клас. Те бяха разделени на групи от не повече от 10 ученика във всяка.

Репортери на "Черноморие" дванайсета седмица ви срещат с бургазлии, които живеят в различни страни по света, за да споделят от първо лице какво се случва там в разгара на пандемията с COVID – 19.

"От както работят училищата има само един установен случай на ученик с COVID – 19, но заразата не е ставала в училище", разказа бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген.

От края на април до днес в Норвегия няма рязък скок на случаите на заразени с корона вирусна инфекция. 40 дни след отваряне на училищата и почти два месеца от отварянето на детските градини ситуацията в страната е нормална, а усещането е, че всичко е отминало и не е било.

Броят на новите случаи от 27-ми април до днес се е увеличил с малко над 1000 души. Към 1-ви юни броят на установените с COVID – 19 от началото на пандемията в Норвегия до днес вече е 8 455, като активните са 491. От втората половина на май случаите на заразени с COVID – 19 се колебае между 6, 14, 28. Цифрата се променя всеки ден. За 2-ри юни тя е била 9 нови случая.

Излекуваните пациенти са 7 727 души, а починалите са 237.

Затихването на пандемията в Норвегия води и до нови облекчения на мерките. Това са добри новини за спортуващите. Тренировките вече са разрешени. Има достъп и до университетите в страната. Той обаче е регулиран и ограничен. Въпреки това някои изпити ще се проведат дистанционно.

"Нашите деца все още са разделени на групи, но има места, където ги сляха", разказа бургазлийката, която е учител в едно от учебните заведения в Берген.

За един месец почти двойно се е увеличил броя на тестваните за корона вирусна инфекция в страната. Техният брой е 250 968, което прави 46 322 на 1 млн. население.

За разлика от Норвегия, където бе въведено извънредно положение в средата на март, в съседната скандинавска страна – Швеция, където правителството реши да се придържа към изграждането на общ имунитет, ситуацията е коренно различна. До този момент там са регистрирани 38 589 души. До този момент са починали 4 468. За 2-ри юни броят на новите случаи в Швеция е 775. Броят на направените тестове в страната е с около 20 000 повече от този в Норвегия – 275 500, което прави 27 292 теста на 1 млн. население.

В Норвегия учениците до четвърти клас се връщат в клас