Венецът е традиционен за целия католически и протестантски свят

Венецът е традиционен за целия католически и протестантски свят

Подготовката за Рождество Христово в Норвегия започва още от края на ноември със запалването на първата свещ от коледния венец.Тогава започва и т.наар. адвент - времето на очакване на раждането на Божия син. Всяка неделя до Рождество Христово се пали по една свещ от венеца, докато накрая се запалят всичките четири.

Този обичай е характерен за целия западен свят в това число и за Норвегия. "През този период децата отварят по един подарък всеки ден у дома или в училище. А от 1-ви до 24-ти декември се отваря и по едно прозорце от т.нар. адвент календар", разказа бургазлийката Марта фон дер Уе, която от години живее в норвежкия град Берген.

През декември се украсява и коледната елха. А в училище децата се събират в кръг около нея, хванати за ръце, обикалят и пеят коледни песни.

"В този период се сервира традиционната сладка напитка gliog - греяно вино, с добавено червено вино, стафиди и счукани бадеми", разказа Марта.Напитката се сервира у дома, на коледните базари и на работа, но там е в безалкохолен вариант.

През декември децата украсяват елхата и джинджифиловите къщички, които са част от украсата в Норвегия и се изяждат след Коледа.

Празниците започват с т.нар. малка Коледа, която се празнува на 23-ти декември. "На този ден семействата имат различни традиции например да украсяват елхата и джинджифиловите къщички или да ядят оризова каша със захар, канела и масло. В къщата е скрит обелен бадем и на който му се падне падема получава марципаново расенце", споделя бургазлийката.

Празникът в Норвегия започва на Бъдни вечер. Преди обедът на 24-ти декември се използва за последни приготовления или литургия в църквата. "В 17.00 часа празникът официално настъпва със семейната вечеря вкъщи или при роднини. Подаръците са поставени предварително под елхата и се отварят по-късно вечерта, обикновено след вечеря", допълва Марта.

Тъй като традиционно Коледата се празнува със семейството ресторантите и баровете по това време на годината в Норвегия са затворени и улиците са празни.

ДНите между Коледа и Нова година се преминават същто главно в семейни събирания и тържества. От 27-ми декември магазините са отворени и много хора бързат да подменят коледните си подаръци, които не са им харесали.

Галерия