Графиката показва ваксинационния процес в Норвегия

Графиката показва ваксинационния процес в Норвегия

В Норвегия по време на празниците ще бъде забранена консумацията на алкохол в ресторантите, баровете и хотелите. Правителството обяви, че мярката влиза в сила утре - 15-ти декември, първоначално за период от четири седмици.

Целта е да се намалят социалните събирания в рамките на борбата срещу разпространението на новия вариант на COVID-19 Омикрон. "Няма да бъде позволено да се пие алкохол в ресторанти, барове или хотели", заяви на пресконференция премиерът Юнас Гар Стьоре.

Освен това ще има по-строги правила за провеждането на обществени събития, както и за културния живот, развлекателните дейности и други. "Мерките са насочени към ситуации, при които се смята, че има голям риск от предаване на вируса и много хора може да се заразят за кратко време", добави министърката на здравеопазването Ингвилд Херкол.

Причината за затягането на мерките е свързана с голямото безпокойство от разпространението на варианта Омикрон. По последни данни на Норвежкия здравен институт досега в скандинавската страна са открити 1176 случая на заразяване с новия вариант.

"Тези, които са засегнати от мерките, отново ще получат финансова подкрепа от правителството", обяви министърът на финансите Трюгве Шлагсволд Ведум.

Общият брой на заразените с COVID-19 в Норвегия от началото на пандемията до днес е 322 744, като активните случаи са 232 656. Излекуваните са 88 952, а смъртните им случаи са 1 136. Броят на случаите в страната започна да расте от ноември месец. Като на 10-ти декември е регистриран най-големият брой заразени от началото на пандемията - 5 413 за денонощие. Новите регистрирани случа за 13-ти декември са 4 864.

Населението на Норвегия е 5 482 610 души. В страната са поставени 9,15 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 3,88 млн. от населението на страната, което прави 72,1%.