13 автентични костюма от фонда на РИМ - Бургас бяха показани в ревю. Снимки Авторът

13 автентични костюма от фонда на РИМ - Бургас бяха показани в ревю. Снимки Авторът

В Нощта на музеите показаха в модно ревю носия на един век. Тя е била на Стоян Манолов и е дарена на Регионалния исторически музей в Бургас. Мъжки и женски носии, които са били характерни за различните населени места в областта и се пазят във фонда на музея бяха извадени, за да бъдат показани в своеобразното ревю. Като манекени дефилираха служители на РИМ и на Общинско предприятие "Туризъм".

Ревюто беше сред акцентите в програмата на Нощта на музеите. Обновеният двор на Етнографската експозиция се изпълни с хора, които искаха да видят какви дрехи са носили нашите предци.

Бяха представени женска носия от село Подвис, която е идентична с тази от съседното село Лозарево, женска носия от село Везенково, преселнически костюм от Битоля, който е дарен на музея през 1968 година.

В ревюто беше включена и носия на турския етнос, която е била носена от млада булка от село Трънак в понеделник, денят след сватбата. Зрителите видяха и преселническа носия на българи от Узункьопрю, които са се заселили в бургаското село Твърдица, костюм на невеста от село Габър както и преходно облекло от началото на XX век състоящо се от две части - риза, колан, престилка.

Галерия