В Историческата експозиция разкриха тайните на реставрирането на икони. Снимки Лина Главинова

В Историческата експозиция разкриха тайните на реставрирането на икони. Снимки Лина Главинова

Реставрирана икона на Иисус Христос бе показаха за първи път в Историческата експозиция на РИМ - Бургас тази вечер, когато се провежда традиционната инициатива "Нощ на музеите". Тя се организира за XV-ти път и тази година съвпада с професионалния празник на музейните работници.

Посетителите на Историческата експозиция, освен иконите, научиха и как се прави реставрация. Десислава Томова разкри интересни факти около своята работа на реставратор. Иконата на Иисус Христос е реставрирана със средства, дарени от бургазлии. "От 2014 година организираме кампания за набиране на средства за реставрация на иконите ни. 20 вече са възстановени, предстои това да се случи с още осем", обясни Иванка Делева - уредник в експозицията. В "Нощта на музеите" бе обявено името на още един дарител, който е осигурил средства за пълната реставрация на иконата на свети Димитър - Стоян Караненов - управител на "Булгариен директ райзън".

И Етнографската експозиция посреща посетители в "Нощта на музеите". Пъстрият свят на българската шевица се разгърна пред посетителите там. Представянето на националната изложба "По шевиците ще ги познаете" от РИМ - Шумен бе съпътствано с открити уроци по везане на шевици. В двора на експозицията звучаха изпълненията на македонски хор "Гоце Делчев" - Бургас.

Инициативата се провежда при вход свободен.

Опашка пред музея, заради Вълчитрънското съкровище

Галерия