Десислава Георгиева и Недрет Бензет прочетоха миниатюри на български и турски език

Десислава Георгиева и Недрет Бензет прочетоха миниатюри на български и турски език

В Одрин ще четат двуечизната книга "Време без думи" на бургаския журналист Десислава Георгиева. Тя излезе от печат в края на август. Миниатюрите в нея са писани в Истанбул и са илюстрирани със снимки от знакови места в мегаполиса, който е бил столица на четири империи - Римската, Византийската, Латинската и Османската. Автор на фотографиите е Недрет Бензет.

Книгата, която е на български и турски език, бе издадена от бургаското издателство "Либра скорп" и представена в Народната библиотека в Одрин. Градът, който е с древна история, създаден от римския император Андриан на мястото на тракийско селище, бил столица на Османската империя, днес е важен икономически и образователен център в тази част на турска Тракия. Народната библиотека, която бе домакин на първата турска премиера на книгата, се радва на 120 000 читатели всяка година. Представянето на "Време без думи" бе в рамките на посещението на представители на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Одрин. То бе организирано със съдействието на Генералното консулство на Република България в града.

Гостите от Бургас бяха посрещнати от директора на библиотеката Семра Дьонмез. Авторката на книгата Десислава Георгиева представи двуезичното издание и сподели как се е родила идеята то да бъде на български и турски език. А в ролята на преводач влезе фотографа Недрет Бензет, който предостави снимките си за книгата. Двамата прочетоха миниатюри от "Време без думи" на български и на турски език, а след това бройки от книгата бяха дарени на библиотеката.

"Време без думи" вече е във фонда на Народната библиотека в Одрин и ще може да се чете от всички почитатели на писаното слово.

Галерия