В заключителната среща се включиха двете групи участвали в мобилностита. Снимка ПГМЕЕ

В заключителната среща се включиха двете групи участвали в мобилностита. Снимка ПГМЕЕ

Заключителната среща на учениците от двете групи участвали в мобилностите по проект Еразъм+ “Refinining professional competencies through practical programme – our future at hand” 2022-1-BG01-KA122-VET-000074518 се състоя на 28-ми ноември в актовата зала на бургаската ПГМЕЕ.

Началото беше поставено преди две години, като екипът работил по написването на проекта се амбицира да разработи проект не с една, а с две мобилности. Така успяхме да дадем възможност да участват две групи по 15 ученика от специалностите “Електрообзавеждане на производството”, “Микропроцесорна техника”, “Мехатроника” и “Компютърни мрежи” от X и XI клас.

Мобилностите бяха реализирани в две изключително привлекателни европейски държави - Португалия, където земята свършва и започва океана и Испания, съчетала в себе си смесица от миналото на римляни и маври, невероятна архитектура, бикоборство и пленителни плажове.

Стъпките, през които преминаха участниците по проекта, са съответно стриктен подбор; езикова и културна подготовка; посещение на Фотоволтаичен парк в ИЛЦ Бургас, АЕЦ “Козлодуй” и БСУ.

Партньори по проекта бяха различни фирми от страните домакини, отговарящи на техния образователен профил.

На заключителната среща бяха поканени ученици, колеги преподаватели, както и ръководството на гимназията.

Всеки участник получи сертификат Европас за участие си от госпожа Желева, директор на ПГМЕЕ.

Чрез презентации учениците, имаха възможност да споделят своите впечатления от първа ръка и така мотивираха свои съученици от десети клас да се включат в подобни бъдещи предизвикателства. Момчетата и момичетата получиха брошура с допълнителна информация за етапите на кандидатстване.

Допълването на теоретичните познания на учениците придобити в училище, с практически опит и умения, изградени в реална работна среда, както и запознаването  със структурата и организацията на една компания от първа ръка, беше осъществената цел на практиката. Стажантите се запознаха с модерните технологии, професионални и висококвалифицирани кадри в производствена сфера на Португалия и Испания.

Успешното приключване на мобилността повиши стремежа на стажантите да се развиват в областта на електротехниката и електрониката както и създаването на нови контакти и приятелства и желанието да пътуват.

Екипът реализирал проекта желае успех на предстоящите мобилности.

Споделено от участниците

„Доста неща научихме в този проект, дори някои от тях видяхме за първи път.”

„Махатронните машини, които не съм виждал в България.”

„Разликата в електрическите инсталации”

„Добра организация, голям брой посещения на културни обекти.”

„Културната програма беше организирана добре. Видях интересни места като едно от тях е Ponta da Piedade.”

„За самата Португалия голямо впечатление ми направи природата и културата й. Фактът, че тя произвежда 50% от корка в световен мащаб ме заинтригува.”

„Голямо впечатление ми направи това че всички във фирмата бяха приятелски настроени и любезни”

„Екипът на Трибека беше отзивчив с нас и Малага ми направи наистина добро впечатление с красотата си.”

„Впечатлен съм от големия професионализъм и добро преподаване и обучение.”

„Културната програма беше много добре организирана. Видяхме интересни неща от примесената християно-ислямска култура на Южна Испания.’

„Програмата беше на високо ниво. Аз лично съм доволен от участието си в нея.”