Общо 44 мъже скочиха в Поморие и Ахелой за кръста. Снимки Община Поморие

Общо 44 мъже скочиха в Поморие и Ахелой за кръста. Снимки Община Поморие

В Поморие скачаха на две места за Светия кръст на днешния празник. Богоявление започна с отслужване на Света литургия и с водосвет за здраве.

Общо 44 смелчаци участваха в ритуала за спасяване на кръста на три места в общината – 27 скочиха от крайбрежната алея в центъра на Поморие, 13 – от кея в квартал "Свети Георги" и 4 – от плажа в Ахелой. Всички мъже и момчета, имали куража да участват в ритуалното спасяване, въпреки суровите климатични условия, получиха парични и предметни награди от Община Поморие.

Първият награден смелчага бе 20-годишният Димитър Дончев от Поморие. Въпреки големия брой опитни участници в ритуала, Димитър бе най-бърз и вдигна Светия кръст над главата си преди всички. А в квартал "Свети Георги" 23-годишният спортист Живко Илиев отново прецени добре силите си и за втори път в живота си улови светинята. Макар да бе пръв, Живко излезе последен от ледените морски води.

В Ахелой за трета поредна година като най-добър плувец се утвърди 22-годишният Тодор Илиев.

По стара традиция в Поморие, след спасяването на Богоявленския кръст смелите дружини посещават домовете на своите съграждани, за да ги поръсят със светена вода и да им пожелаят спорна година.

Галерия