Влизането в магазина става при определен режим. Снимки Галина Иванова – Кралева

Влизането в магазина става при определен режим. Снимки Галина Иванова – Кралева

В Португалия удължиха извънредното положение до 30-ти януари. Парламентът взе това решение по искане на президента на страната Марсело Ребело де Соуса. То бе въведено в началото на януари, след като скочи броят на смъртните случаи и новозаразените за едно денонощие. На 8-ми януари бяха регистрирани 118 смъртни случая и 10 176 нови случая на заразени с COVID-19.

От началото на пандемията с коронавирус 45 седмици репортери на  сайт "Черноморие" Ви информират как останалия свят се бори със заразата чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

След като бяха разхлабени за кратко мерките около Коледа, те бяха затегнати отново в края на годината.

В страната вече са регистрирани 549 801 случая на корона вирус. Към 16-ти януари са регистрирани нови 10 947 случая. Активните случаи към същата дата са 128 165, а излекуваните вече са 406 929, а починалите - 8 861.

На 9-ти януари е отчетен и най-големият брой на хоспитализирани пациенти от началото на пандемията.

"Отново забраниха движението между общините в португалския континент, от 23:00 часа в петък и продължава до 05:00 сутринта в понеделник", разказа разказа бургазлийката Галина Иванова – Кралева, която от години живее в португалския град Сетубал.

По време на забраната през уикенда има и изключения - разрешено е пътуване по здравословни причини и за отиване на работа.

В страната има и задължителен комендантски час, който започва в 13.00 часа всеки уикенд и е в сила в 253 общини в континентална Португалия, което представлява 91% от общините на тази територия. 

"Много висок риск от заразяване има в 15 от 18-те областни столици на континента, а именно Бежа, Брага, Браганса, Кастело Бранко, Коимбра, Евора, Фаро, Лейрия, Лисабон, Порто, Сантарем, Сетубал, Виана до Кастело, Вила Реал и Визеу", сподели разказа Галина Иванова – Кралева.

В рамките на новото извънредно положение има и общо затваряне, като това през март 2020 година, но без да се засяга нормалното функциониране на училищата.

"Навсякъде има опашки от 08.00 часа сутринта, но обслужването става става. Работят всички каси и на входа на всеки магазин има устройство ката светофар, има само един охранител, който си седи в кабинката, няма блъсканици ви секи си чака и като светне зелено влиза", допълва разказа си бургазлийката.

В страната вече са направени 6 247 758 теста, което прави 613 704 на 1 млн. население. Жителите в Португалия са 10 180 410.