Посещенията на паркове не са забранени в Чехи, задължително е обаче да се спазва дистанция. Снимка Радостина Михайлова

Посещенията на паркове не са забранени в Чехи, задължително е обаче да се спазва дистанция. Снимка Радостина Михайлова

Докато Ухан, от където тръгна заразата с коронавирус, нормалният ритъм на живот вече се възстановява, то епидемията продължава да върлува по света. 1 783 724 от населението на света е заразено с коронавирус към днешна дата. Оздравелите вече са 404 894.
Вече четвърта седмица репортерите на "Черноморие" ви информират как светът се справя с епидемията от covid 19 посредством разкази на бургазлии от засегнатите райони.

В Чехия случаите със заразени са 5 905, 422 са оздравелите, а починалите в резултат на коронавируса са 132-ма. Правителството призова за социална изолация на 17-ти март, като седмица преди това затвори училищата. Карантината е в сила до 11-ти април, но се очаква да бъде удължена, възможно е при добро стечение на обстоятелствата края на май месец животът в страната да продължи по старому. Въпреки наложените ограничения, сега чехите не са напълно изолирани.

"Парковете са отворени и вечно пълни с хора. Чехите много обичат да спортуват и винаги има някой, който да бяга независимо от климатичните условия. Това и сега е така, но с предпазни маски. Забранени са детските площадки, струпването на хора по пейки, лостовете и уредите за фитнес за общо ползване в парка, както и пикниците. В близкия ни парк има две кръчми едната, от които работи, но не допускат хората да сядат. Магазините за дрехи не работят, както и кафенетата, магазините за домашни потреби и моловете", разказа бургазлийката Радостина Михайлова, която живее със семейството си в чешката столица.

За да се спазват наложените ограничения следи полицията, която патрулира. Разбира се нарушители и там има. Радостина преди няколко дни е видяла двама да си говорят без маски пред блока. Това е забранено със заповед от домоуправителя и глобата е 10 000 крони, което е около 700 лева.

"Във всеки магазин има табели да се пипа само с ръкавици и да не се влиза без маски, по гласовите уредби призовават посетителите да спазват дистанция от два метра. На касите има разделителни линии, къде да чакаш докато се освободи каса. 6 месеца преди пандемията много от големите супермаркети направиха каси на самообслужване, но там където има касиер изчакваш да приключи този който е пред теб и тогава нареждаш своите покупки. Охраната на магазина следи за реда. Освен това всеки супермаркет предоставя ръкавици за еднократна употреба на входа", разказа още Радостина. Според нея с наложените мерки правителството гледа да не притиска много чехите, защото последствията може да са тежки. Пример за това според нея са миналогодишните протести. В тях около 100 000 чехи са протестирали срещу премиера Андрей Бабиш, обвинен в незаконно присвояване на субсидии. Тогава всеки който е искал да участва е бил освобождаван от работа, за да протестира.

В Прага засега не се говори много за фалити, държавата е обещала помощ за бизнеса, а онлайн търговията процъфтява. "Държавата обеща да подпомогне всички еднолични търговци и фирми с до 10 човека персонал с 15 000 крони на месец. Това е приблизително половин средна заплата. После обаче се промени на еднократна помощ от 25 000 крони, което ни кара да мислим, че карантината ще е около месец и половина, най-много два. Призовават се всички, които могат да работят от вкъщи да го направят", допълни още бургазлийката.

Подобно на България и в Чехия културния живот намери нова реалност. Посредством интернет платформи могат да се гледат различни постановки и изложби. Преди кризата чешката столица бе известна с богатия си културен и социален живот, който сега намери публика в онлайн пространството."Според премиера Бабиш, една от ползите на изолацията ще бъде, че ще се дигитализира бързо страната", каза Радостина, чиято дъщеря е 2 клас и подобно на съучениците й в България, учи онлайн. "В Чехия по време на извънредни ситуации и бедствия не се преподава нов учебен материал и децата само упражняват това, което вече им е било преподаването в клас. Всяка седмица ни казват какво да правим, от коя страница на учебника, кои упражнения. Реално нямаме стрийм уроци и видео", допълни тя.