Рибарското селище е включено в проекта на Общината. Снимка Авторът

Рибарското селище е включено в проекта на Общината. Снимка Авторът

В Рибарското селище ще има канализация, която ще бъде изградена със средства от програма ПУДООС. Докладната записка на кмета на Община Бургас Димитър Николов бе подкрепена с 41 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се". С докладната си кметът Николов поиска от съветниците подкрепа за кандидатствате за финансиране на обект "Водоснабдяване и канализация на лесопарк "Росенец" - Етап 3 - "Изграждане на обслужваща инфраструктура в селищно образование Рибарско селище "Ченгене скеле", квартал "Крайморие", община Бургас".

Проектът на Общината отговаря на приоритетите на ПУДООС и включва следните инвестиционни мерки: изграждане на адекватна по капацитет обслужваща инфраструктура - ВиК мрежа, 2 броя КПС и локална ПСОВ в селищно образование Рибарско селище "Ченгене скеле", землище "Крайморие", град Бургас, представляващо трети етап от проекта. Чрез него се създава възможност за подобряване санитарно-битовите условия в зоните за активен туризъм и рекреация в зоната на местността, част от която е Рибарско селище "Ченгене скеле", създават се условия за подобряване на екологичното състояние на разглежданата територия.

Докладната записка предизвика дебати в залата по време на сесията на местния парламент. Повод за това стана гласувана докладна записка на сесията през април, която касае промяна в собствеността на път в местността "Росенец". Общинският съветник от СЕК Константин Бачийски жали въпросната докладна записка.

"Рибарското селище е национално богатство и ще стане туристическа атракция. То дори е подходящо за акостиране на килови яхти. Готов съм да заведа всеки, който желае до морето. Достъпът до там не е пострадал с нашите решения", заяви по време на дебатите съветникът от СЕК Кирил Начев. Той гласува "за" докладната за пътя в "Росенец".

Изказването му предизвика реплика на колегата му и водач на групата на СЕК Константин Бачийски. "Не бих казал, че не е ограничен достъпа. Много обикновени хора не са включени в настоящия проект на този етап. Не съм против проекта за Ченгене скеле, но не мога да подкрепям безобразия", заяви Бачийски.

"В един урегулиран поземлен имот има сгради на различни собственици. Има право на едно отклонение, от което всички останали собственици ще се вържат помежду си. Няма ощетени. Има нормативни изисквания, които спазваме", обясни Чанка Коралска - зам.-кмет по строителство в Община Бургас.

Според Бачийски обаче имало собственици, които ще бъдат ощетени и той обеща да ги доведе в залата на следващата сесия.

Дебатите по същество бяха прекратени с гласуване. Докладната записка бе подкрепена с 41 гласа "за".