Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й. Снимки РИМ - Бургас

Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й. Снимки РИМ - Бургас

Сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция, е открит при проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро. За съжаление, малка част от монетата липсва, но точно в тази липсващата част присъства елемента, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл – в случая археолозите се двоумят дали е крал Луи IX или крал Луи Х. Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й.

Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Крал Луи IX е канонизиран като светец, и е известен като Луи Свети. Той управлява Френското кралство в периода 1226-1270 г. С ярко изявена нравственост, този френски крал прави огромно впечатление в Европа и Близкия изток. През 1244 г. заболява тежко, и дава обет ако се излекува, да стане кръстоносец. Той спазва обета и до смъртта си организира Седмия и Осмия кръстоносни походи. По време на последния, при обсадата на Тунис, крал Луи Свети умира, може би от тиф. Това е първия канонизиран френски владетел.

Крал Луи Х е син на крал Филип IV Хубави. Умира млад, едва на 26 години, през 1316 г. Известен е с прякора си "Вироглавия", понеже често е действал под въздействие на емоциите си, не на здравия разум. Първата му жена е обвинена в изневяра, осъдена е и умира в замъка Шато Гаяр. Впоследствие се жени за принцеса Клеманс Унгарска. Луи Вироглави е известен с неговата харта за отмяна на крепостничеството във Франция, според която всеки крепостен може да се откупи и стане свободен. Негово дело е и връщането на евреите във Франция, прогонени от баща му през 1305 г.

Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции при средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.