Разходките в парка не са забранени, трябва да се спазва дистнация. Снимки Светла Николова

Разходките в парка не са забранени, трябва да се спазва дистнация. Снимки Светла Николова

В провинция Саксония разходката и спортът в парка не са забранени. Във Федерална република Германия, освен мерките, които са взети на национално ниво, всяка провинция може да вземе допълнителни, за да ограничи разпрострастранението на корона вируса.

Германия вече е на трето място в черната класация по брой заразени с корона вирус в Европа. Броят им е 92 150 души. Новите случаи от 3-ти април са 6 365 души, а смъртните - 1 330. Оздравелите вече са – 26 400.

Репортерите на "Черноморие" трета седмица продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице да споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса.

"При нас (в Саксония) са затворени всички паркинги в националния парк Саксонска Швейцария и други паркове наоколо, заради корона вируса и опасност от падащи клони. Затова предупреждават, че разходката из гората е на собствена отговорност", разказва бургазлийката Светла Николова, която живее със семейството си в Дрезден.

Градът е в източната част на Германия, административен център на федерална провинция Саксония и важен транспортен възел. Както навсякъде и тук е препоръчително хората да си стоят вкъщи, а излизането да става при необходимост - пазаруване, ходене до аптеката.

В Дрезден на обществени места не трбява да се срещат повече от двама възрастни, освен ако не са членове на едно домакинство (това означава семейство, съквартиранти б.а.).

"Спортът и разходкита в парка са препоръчителни. Не е разрешено да се играе на детските площадки, но няма проблем играта в парка, карането на колело, тичането. Единствено е, че трябва да се спазва дистанция. Понеже разходката включва и движение, а спортът и упражненията естествено също включват необходимите фази за почивка е разрешено кратка почивка и на пейка в парка. За малките деца е важно да излизат ежедневно на чист въздух", допълва Светла.

Детските градини в Дрезден работят при особен режим. Те се посещават от деца, чиито родители работят в ключов сектор и не могат да си останат у дома.

Всека верига хранителни стоки има своя политика насочена към клиентите. При някои влизането става с изискване да влизаш само с пазарска количка т.е. ако няма свободна, изчакваш клиент да освободи и тогава влизаш. "Но и това е на добра воля все пак. В други магазини са махнали количките, вероятно, за да не се пипат от много хора. Плащането по възможност се препоръчва да става с банкова карта", допълва Светла.

В Саксония движенето с кола между градовете е ограничено и е препоръчително да се пътува само при нужда, като да отидеш на работа например.

В същото време в провинция Мекленбург - Предна Померания са въвели ограничения за влизане. Там са засилени контролите, заради движението с цел туризъм във връзка с предстоящите Великденски празници (протестанти, католици празнуват тази година Великден на 12-ти април б.а.). "Засилен ще бъде контролът на движението по пътищата за достъп до островите на Балтийско море, Рюген, Узедом, Хиддензе и Поел, както и до морските курорти по крайбрежието, и комплекса от езера - Mecklenburgische Seenplatte. Ще бъдат ограничени и местните жители на провинцията в дните между Разпети Петък и Великден да правят излети, например, до курортните места по крайбрежието", допълва Светла.

Провинция Мекленбург - Предна Померания има население от 1 642 000 жители. Там се намират mлажовете на Балтийско море и островите, както и многото езера във вътрешността, които привличат много туристи всяка година. По-големи градове в провинцията са Росток, Шверин, Нойбранденбург, Щралзунд, Визмар и Грайфсвалд. Всички имат по-малко от 200 000 жители.

*Германия представлява федерация на шестнадесет провинции (Bundesländer). Две от провинциите – Хамбург и Бремен представляват свободни градове, а градът-провинция Берлин има статут на федерална столица.

Останалите провинции се разделят на 439 окръга (Kreise) и невключени в окръзи градове (kreisfreie Städte). Пет от провинциите се делят и на общо 22 административни области (Regierungsbezirk), обединяващи по няколко окръга.

Правят болница за пациенти с корона вирус в Панаира на Берлин

Галерия