Зала в Messe Berlin ще се превърне във временна клиника с капацитет от 1000 легла

Зала в Messe Berlin ще се превърне във временна клиника с капацитет от 1000 легла

С решение на Сената на Берлин* от 24-ти март зала 26 на панаирната компания "Messe Berlin" ще бъде превърната в клиника за лечение на болни от корона вирус. Капацитетът ще е 1000 легла и с възможност да бъдат поставени на вентилационно дишане. Новината съобщи бургазлийката Виктория Димитрова, която живее и работи като учител по немски език за чужденци в Берлин.

Германия вече е на трето място в черната класация по брой заразени с корона вирус в Европа. Броят им вече е 49 344 души. Новите случаи са 5 406 души, а смъртните - 304 като новите са 37. Оздравелите вече са – 5 673.

Репортерите на "Черноморие" продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице да споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса.

Лечебният център в панаирната компания в Берлин трябва да бъде изцяло разделен от останалата част от изложбените площи и изрично се планира да бъде временен. Той обаче ще остане в действие, докато динамично променящата се ситуация по отношение на корона вирусните (SARS-CoV-2) инфекции налага. "Messe Berlin" подкрепя създаването на този център за лечение и координира тясно с ръководителя на проекта – Албрехт Броем.

Изложения няма да се провеждат до 19-ти април 2020 г. Това е в съответствие с директива, издадена от Берлинския сенат на 22-ри март, според която през това време не се провеждат публични или частни събития, събирания или срещи.

"Училищата и градините в Берлин бяха затворени на 16-ти март. Затвориха и магазините, фризьорските салони, химическото чистене. Работят само тези за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, будките за вестници, магазините за строителни стоки и градинарство и тези за храна за домашните любимци", разказа Виктория Димитрова.

Затворени в Берлин са и баровете, клубовете, дискотеките, театрите, кината, концертните зали, музеите. Ресторантите работат, но само ако могат да приготвят храна за доставка по домовете. Хотелите могат да работят, ако в тях отсядат хора, на които се налага по работа, а не с цел туризъм.

"В първите дни на наложеното извънредно положение хората продължаваха да ходят навън и в парковете. Нямаше притеснения. На площадките имаше много семейства с деца", сподели бургазлийката. Тя спряла да води почти четиригодишния си син навън, за да не бъде в контакт с другите деца. А за да не скучае той, през деня продължава обучението си по пиано. Уроците с неговата учителка, която също е българка, се провеждат по скайп в точно определено време.

Втора вълна на корона вирус очакват в Германия

За да се ограничи разпространението на заразата посещенията в болница, в рехабилитационните клиники и домовете за възрастни хора са ограничени. Затворени са вече и детските площадки, за да няма събиране на родители с деца.

Членовете на едно семейство може да излизат заедно навън, както и хора, които живеят като съквартиранти. В магазините трябва да се спазва дистанция от 1,5 до 2 метра между хората, които чакат на опашка, за да влязат вътре и да пазаруват.

А правителството на Федерална република Германия реши да забрани за срок от 30 дни влизането в страната на чужденци от страни извън Европейския съюз.

*Германия представлява федерация на шестнадесет провинции (Bundesländer). Две от провинциите – Хамбург и Бремен представляват свободни градове, а градът-провинция Берлин има статут на федерална столица.

Останалите провинции се разделят на 439 окръга (Kreise) и невключени в окръзи градове (kreisfreie Städte). Пет от провинциите се делят и на общо 22 административни области (Regierungsbezirk), обединяващи по няколко окръга.

След принц Чарлз и премиерът на UK Борис Джонсън болен от корона вирус

В Испания тази седмица се очаква пик на заразени с корона вирус

Дъблин по време на корона вируса - без паника, но и без пъбове

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

Правителството на UK праща SMS - Остани си вкъщи

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия