Теренът, който предизвика напрежение е ограден в оранжево. Снимка Областна управа

Теренът, който предизвика напрежение е ограден в оранжево. Снимка Областна управа

Жители на бургаския квартал "Сарафово" подготвят подписка до Областна администрация Бургас, в която настояват да има детска площадка и парк върху терен, отреден за застрояване. Това обявиха в свое прессъобщение до медиите от администрацията. Става въпрос за терен, държавна собственост, за който Община Бургас със заповед №1018/20.04.2021 г. на зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска е отредила параметри за застрояване на въпросния терен, както следва: височина до 10 м. (3 ет.), плътност на застрояване до 30%, кинт до 1.5, озеленяване – минимум 50% и задължително паркиране в границите на УПИ-то. Към този момент теренът пустее и има сигнали за незаконни действия в него, а в съседен държавен имот вече има реализирано незаконно строителство.

От Областна управа са обявили търг за продажба на държавния имот, който е 5599 кв.м. Той се намира в близост до един от новите жилищни комплекси в Сарафово. Търгът е насрочен за 8-ми март от 11.00 часа в сградата на Областна администрация, която се намира на улица "Цар Петър I". Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лева.

От Областната адриминистрация, след като са разбрали, че се подготвя подписка срещу търга е извършена проверка, разпоредена от областния управител Пламен Янев. Проверката показала, че до момента не е имало искане от страна на Община Бургас теренът да й бъде предоставян за изграждане на парк или детска площадка. С цел предотвратяване на бъдещи незаконни действия в терена е взето решение той да бъде продаден. "Ако Община Бургас има визия за ползването на парцела в полза на обществото, Областна администрация е готова да съдейства по съответния законов ред", коментира Пламен Янев.

В момента тече петиция против решението на областния управител за продажба на имота, която е обявена в публичния сайт Petrciq.com от общинския съветник от ГЕРБ Евелина Михалева. В нея тя пише: "Мястото е изключително подходящо за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Необходимост има и от разширяване материалната база на ОУ „Хр. Ботев“. Новият корпус, който Община Бургас започна да изгражда, няма да успее да събере нарастващия брой ученици.... Предвид изложеното по-горе и належащата нужда от терени, върху които да бъдат построени сградиот обществено значение, както и зелени терени за отдих и спорт, намирам за недопустимо да се разпродават на търг малкото останали свободни държавни имоти, без дори да се проведе допитване до жителите на Сарафово".

Евелина Михалева иска търгът да бъде отменен..

От своя страна от Областна администрация организират среща с жителите ва Сарафово, която ще се проведе тази вечер от 18:00 часа в читалище "Ангел Димитров 1929" в квартала. На срещата са поканени жители на квартала, общински съветници и всички заинтересовани лица.