Руси Картлаков представи авторката и изложбата й. Снимки Лина Главинова

Руси Картлаков представи авторката и изложбата й. Снимки Лина Главинова

В седмицата на духа Мара Латева гостува в Бургас. Хасковската художничка избра едноименната галерия, за да нареди последната си изложба. Авторката назова новата си рожба "Бастет". Случайно или не, името на експозицията, символично се свързва с  магическата планина Странджа и с египетската принцеса - жената котка - Бастет.

Така в навечерието на 24-и май Мара Латева прави мост между мистерията около съдбата на тази древна принцеса и днешния 21 век. Майсторката на четката и длетото се представя в града на Христо Фотев, на Тончо Русев с 12 живописни платна, 9 графики и 8 пластики. "Благодаря на господин Куртлаков, че направи дом – знаме на най- висшето  изкуство. Благодаря, че ме прие за втори път в този дом. Най-важното е, че всички ние се стремим  към това висше нещо – изкуството. Човек съществува чрез изкуството, ние всички имаме нужда от него. Чрез картините си казвам  за неща, които са ме вълнували. Като художник аз продължавам да търся, в това се състои живота, да търсим до последния си дъх", сподели своето творческо си кредо Мара Латева. С това си откровение тя опроверга мита, че художниците не обичат да говорят, а се изразяват чрез своите творби. Творческата слава и популярност на Мара Латева отдавна е преминала границите на България. Майсторката на четката и длетото има десетки участия в изложби в Европа и САЩ. Не е нужно да споменаваме за националните и международни награди от конкурси и пленери. Заслужава обаче да кажем за едно от най-големите отличия на Мара Латева, дошло зад Океана. Тя е член на Америкаския биологичен институт, който я отличи със званието "Великите жени на 21 век". Хасковлийката е член и на  Британския биографичен център. Лондонските ценители на изобразителното изкуство няколко пъти са се срещали с с нея и нейните платна и пластики. Нестандартна със своите живописни изразни средства, Мара Латева е неповторима и със своите благотворителни и педагогически изяви. Тя е автор на проект за по-чист въздух за нашите деца.

Изложбата "Бастет" в галерия "Бургас" ще може да се види в рамките на един месец. Чрез майската си изложба Латева тя дава своя почит и уважение към собственика, меценат, благодетел, художник, фотограф и почетен гражданин на Бургас - Руси Куртлаков. Това е един взаимен жест на двама духовно българи в навечерието на 24 май.

Галерия