Учениците от гимназията показаха как се сервират приборите и чиниите на масата. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учениците от гимназията показаха как се сервират приборите и чиниите на масата. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В Седмицата на здравословното хранене ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" направиха показно пред децата от група "Раковинки" в градина "Веселушко". Мария Гаджева и Станимир Дойчев от ХІІ "г" клас, специалност "Кетъринг" с преподавател Анна Тодорова показаха на малчуганите как се сервира, как се държат вилица и нож и за какво служи салфетката.

Стаята на групата се превърна в своеобразен ресторант "Раковинки". Две от децата "изиграха" ролите на посетители в ресторанта. С помощта на учениците и техният преподавател те се настаниха на масата, сложиха прилежно кърпата на скута си и очакваха да им сервират ястията. По време на демонстрацията всички деца разбраха от коя страна на чинията се поставя вилицата и от коя ножа, как да се държат, когато са на вечеря в ресторант, от коя страна им се сервира и от коя се отсервира ястието и други основни правила за правилно хранене.

Габриела Гоцкова, която е педагог в групата, участва активно в занятието, в което се включиха учениците от гимназията. Така напрактика те показаха на най-малките какво трябва да е поведението им, когато са седнали около масата и как правилно да се хранят. А някои от тях със сигурност ще тръгнат по стъпките на тийнейджърите, когато станат ученици.

Седмицата на здровословното хранене се провежда по инициативата на Община Бургас.

Галерия