Маски в Сингапур носят болните. Снимки Тодор Петров

Маски в Сингапур носят болните. Снимки Тодор Петров

Броят на установените случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб продължава да расте и достигна цифрата от 922 956 души. Добрата новина е, че оздравелите вече са 193 405.

Репортери на "Черноморие" продължават да ви представят как засегнатите държави се справят с пандемията чрез разкази и снимки на бургазлии, живеещи в тези райони.

Сингапур е най-добре развитата икономика в Югоизточна Азия. Населението на островия град - държава е 5 638 700 души. Създаден като английска търговска колония, днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище. Градът-държава е разположен на 63 острова.

Той не влиза много в световните и родни новинарски емисии, когато става дума за коронавирус, макар че е добрият пример за справяне с епидемията. Заразените там към днешна дата са 1000 души, а още от януари правителството е взело мерки, за да се ограничи разпространението на заразата. Първата стъпка бе да затвори границата си с Китай, от където тръгна вируса. Малкият брой болни тогава бе бързо изолиран, бяха издирени контактните лица и започна масово тестване. За да се стигне до сегашното положение, в което икономиката на Сингапур продължава да работи, а паника сред населението няма.

"Единствено баровете са затворени, а в ресторантите трябва да се спазва дистанция между клиентите, иначе работят нормално. Градът не е в пълна изолация, а само определени места, които предполагат струпване на повече хора", разказа бургазлията Тодор Петров, който повече от 2 години живее в Сингапур.

Фитнес залите и магазините също работят нормално и хората свободно могат да ги посещават - без да е нужно да носят маски.

Азиатската държава разчита преди всичко на превенция и много бързо се поучи от опита на Китай и въведе масово тестване на населението, благодарение, на което са открити много случаи.

"Тук хората вярват на правителството и се чувстват добре и сигурни. Няма никаква паника, а само предпазни мерки. Сингапурците са известни с това, че са много стриктни и дисциплинирани. Аз лично се чувствам най-безопасно тук. Преди няколко седмици се върнах от Шри Ланка, където нямаше никакъв контрол. А преди две седмици, след като се върнах от Бали, на летището си направих бърз тест", разказа още Тодор. Той сподели, че много бързо правителството разбира заболелия с колко и кои хора е бил в контакт проследявайки разговорите му по мобилния телефон. Това обаче се знае от всички и не се прави тайно.

Сингапурците вярват на здравната си система, която е много добра. Заразените се изолират и започва лечение. Има по-позитивно мислене и нагласа. Наскоро правителството гласува допълнителсни средства за подпомагане на засегнатите от пандемията браншове.

"Бяха публикувани мерките и средствата, които се взимат. Всеки, който има бизнес може да влезе в платформа, да докаже загубите си, след което правителството ще ги оцени и ще прецени, колко пари да му отпусне. Сингапур е богата държава и има много голям резерв от няколкостотин милиарда сингапурски долара", коментира Тодор.

Той е готов да приеме и по-сериозни мерки, ако такива е нужно да бъдат въведени. "Не виждам никакъв проблем да си стоя вкъщи, колкото е нужно. Ще чета книги, ще гледам филми, има онлайн курсове, които мога да изкарам, както и работа, която мога да започна без да излизам от вкъщи", допълни той.

Преди да дойде в азиатската страна Тодор е живял няколко години и в Щатите. Според него, САЩ е голяма държава и респективно риска от заразяване също е голям. За да не пострада толкова много икономиката, според него, може да се изолира само щата Ню Йорк, който е най-засегнат, но и най-гъсто населения район.

В Ню Йорк има хора, които приемат пандемията като почивка

Галерия