DSC_0687

DSC_0687

В СОУ "Константин Петканов" - добра материална база и басейн и ученици в две предучилищни групи.

Приемът става по документи. Какви условия предлага учебното заведение и по какви програми работи? Отговорите на тези въпроси дава директорката на СОУ "Константин Петканов" - Катя Делчева.
- Г-жо Делчева, в СОУ "Константин Петканов" основният прием е в първи клас. Основата е важна в образованието...
- При нас работят добри преподаватели. Важна е основата, която ще се положи в първи клас за по-нататъшното развитие на децата. Трябва да ги научим на основните неща и да разпалим желанието им за учене. Имаме добра материална база и достатъчно извън класни форми на обучение. Наскоро, след основен ремонт, отново заработи плувния басейн в училище. Децата го посещават в часовете по физическо възпитание.
- Има ли определено време, в което учениците ползват басейна?
- Има определени часове по норматив, които са само за плуване. Те са между 31 и 62 взависимост от класа. Басейнът разполага със съблекални, душове с топла вода, всякакви условия за децата. Те могат да го ползват всеки делничен ден до 14.00 часа и след 17.00 часа. В този период той се използва от общинското предприятие "Спортни имоти". Тук могат да плуват и граждани, и деца като до 12 години трябва да бъдат с придружител, а до 16 години ползването на басейна е безплатно.
- Какви извън класни форми на обучение предлагате в училището?
- Имаме танцова школа "Младост" с ръководител Маргарита Колева. Тя се занимава с деца от първи до 11-ти клас. Часовете по изобразително изкуство се водят от Силвия Инджова. Децата от нейната школа участват и се представят добре в изложби, конкурси, печелят награди.
Имаме и отбори по баскетбол, футбол, хандбал.
Освен безплатните форми имаме и платени като уроци по айкидо например.
- По каква програма работите в момента?
- И ние като другите училища работи по програма "Успех" на министерството на образованието и се финансира по оперативна програма "Човешки ресурси". Имаме групи по "Млад стилист", "Аз, репортерът", по сексуално образование, цветарство и други. Учениците само избират, къде са се запишат. В рамките на една учебна година те посещават избрания кръжок 68 часа.