Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев очаква силен сезон. Снимки Авторът

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев очаква силен сезон. Снимки Авторът

В Созопол очакват силен летен сезон с ръст от 5-10%. В морския град вече има туристи и се чува, освен българска, и чуджа реч. "Големите хотели ще бъдат запълнени изцяло. Има всички предпоставки сезонът да е много успешен", каза кметът на Община Созопол Тихоир Янакиев при откриването на "Лято 2024". Според него обаче, предпоставка за това е и да няма нито една негативна новина за родното Черноморие. През последните години в началотго на сезона започваше кампанията по промотиране на гръцкото крайбрежие и опциите за почивка там за сметка на Южното Черноморие.

От Общината се подготвили разнообразна културна програма, която да допринесе за приятния престой на туристите в града. Целият септември ще мине под знака на културни събития. Това е месецът, в който традиционно се провеждат Празниците на изкуствата "Аполония", които тази година ще отпразнуват своя 40-ти рожден ден. Успоредно с тях от Общината вече са планирали серия от други прояви, които да обогатят календара и да удължат сезона. Това е и една от задачите пред кмета и неговия екип - удължаването на сезона посредством събития, свързани с богатото историческо минало и културата на региона.

Според кметът Янакиев, трябва най-после да бъдат въведени и правила за къмпингуване, за да може хората, които обичат този вид почивка да го правят по правилния начин.

Проверките на незаконните каравани, които са разположени по бреговата ивица на юг от Бургас и които започнаха, сега са спрени. "Ние сме готови проверките да продължат, но това зависи от държавана", коментира Тихомир Янакиев.

И през този сезон от местната администрация имат предизвикателства по отношение на паркирането на автомобили. И тази година са увеличени местата за паркиране. Другата невралгична точка е сметосъбирането. В момента тече конкурс за избор на фирма изпълнител. В Созопол преди близо две години започнаха монтирането на подземни контейнери в Стария град, което е едни от начините за справянето с проблема с боклуца, тъй като при наличието на открити контейрени гларусите имат достъп до тях и разпръскват боклука навсякъде.

Плажните ивици в Созопол са готови и вече посрещат туристи. Цената за шезлонг и чадър на Централния плаж в града този сезон е 7 лева.

Галерия