VII издание на международния пленер се провежда в Созопол. Снимка Архив

VII издание на международния пленер се провежда в Созопол. Снимка Архив

12 доказани и ярки имена в съвременната живопис от България и чужбина рисуват, вдъхновявани от морето и архитектурата на Созопол. Аглика Гайтаникова, Вахит Акан, Владимир Запрянов, проф. Зелиха Агджаоглу, деканът на факултета по изящни изкуства към Анадолския университет в Турция, Камбер Камбер, проф. Мелиха Тюзюн – декан към Тракийския университет в Одрин, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Петя Папазова, Стефан Чурчулиев и Христо Николов са сред доказаните автори, включени в селекцията на VII издание на международния пленер на художничката Ангелина Недин - "Созопол".

Българската художничка и домакин, Ангелина Недин ще бъде и куратор на представителната изложба, в която ще бъдат представени творбите на авторите.

Тя ще бъде открита на 11-ти септември, неделя, от 18.00 часа в откритото пространство срещу Амфитеатъра в Стария град.

За разлика от предходни издания, когато преобладаваха доказани имена от руската и френската школа, този път фокусът е върху автори от Южната ни съседка.

"Турция се развива изключително динамично в тази посока и заема все по-категорично място сред ярките творци на световното визуално изкуство. Затова за нас е чест, че тази година успяхме да привлечем толкова добри художници и силни фигури в съвременното изкуство", сподели Ангелина Недин.

Пленерът "Созопол" през годините е събирал плеяди от известни живописци, а заедно с тях и едни от най-големите колекционери и галеристи на Европа.

Галерия