Директорът на ОИМ Средец Красимира Костова (вляво) откри изложбата Птиците. Снимки Авторът

Директорът на ОИМ Средец Красимира Костова (вляво) откри изложбата Птиците. Снимки Авторът

В Средец Нощта на музеите започна с откриването на изложбата "Птиците", която е подредена в Геймановата къща. Най-нетърпеливите се събраха в градинката в очакване на началото на европейската инициатива, която се провежда в Средец за седма година. Директорът на Общински исторически музей - Средец Красимира Костова поздрави първите посетители, които прекрачиха прага на Геймановата къща. А Янко Иванов - уредник в къщата им разказа за експонатите, които са показани в изложбата "Птиците".

Гостуваща изложба на Националният етнографски музей при БАН е с куратор гл. ас. д-р Ангел Ангелов и екип д-р Божидар Първанов, Валери Петров и Елка Минчева.

В нея са показани около 60 арт ефакти от различни краища на страната, в които главен герой е птицата - хурки, шевици, пафти, накити, съдове. Експозицията дава пълна представа за значението на птицата в българската култура и традиции, за мястото й в семейството, в ежедневието и обредността.

Още от най-дълбока древност птиците са вдъхновявали и предизвиквали въображението на хората. Те са неизменна част от фолклора и изкуството на древните народи, а не рядко са включвани като персонажи в различни ритуални игри и обредни практики. Птиците често присъстват и в наративите. На тях се преписват човешки характеристики, а образите им са натоварени с дълбока семантика. Птиците присъстват и в редица религиозни и митологични текстове. В Новия Завет например, гълъбът е алегория на Светия Дух, а орелът на Свети Йоан Богослов.

Изложбата може да бъде разгледана при вход свободен до полунощ тази вечер.

Тя ще остане в Геймановата къща до края на годината.

Галерия