Znak3

Znak3

В Средец откриха паметен знак

дойдоха генерал-лейтенант от запаса Гиньо Тонев - командващ Трета армия, командващ Сухопътните войски - първи заместник на Гегералния щаб на Българската армия, бригаден генерал Васил Джелебов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Бургас,Znak1Znak2 генерал-майор Кирчо Куртев - командир на Четвърта дивизия. В церемонията по откриването на паметния знак се включиха и ветерани от Втората световна война, участвали в битката при Драва - Бойчо Бойчев, Иван Чобанов и Иван Колелиев. Преди 70 години едва 20-годишните тогава момчета се сражавали мъжки на бойното боле. Затова днес гордо носеха кръстовете за храброст, които са получили за това, че са се били защитавайки родината си.ZnakZnak4

"Този паметен знак е доказателство, че не ще забравим българските воини. Дано свети Георги да закриля нашия красив град и да ни вдъхне сили с опора в славното ни минало, да посрещнем и с вяра бъдещето", каза кметът на Община Средец Иван Жабов в обръщението си към гостите на празника. Откриването на паметния знак е съвместна инициатива на Община Средец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По случай днешния празник кметът Иван Жабов връчи почетния знак на Средец, който тази година отбелязва 55 години от обявяването си за град, на официалните гости и героите в битката при Драва.

Празникът продължи с музикална програма с участието на фолклорна формация "Загорци", които пресъздадоха традициите на Гергьовден, мъжка фолклорна група "Божур" и народната певица Яна Иванова. Представена бе и книгата на Мильо Капков - "Моя Странджа".

Жителите на Средец опитаха и от агнешния курбан за аздраве, който бе раздаден днес в центъра на града. Курбанът бе дарен от кмета Иван Жабов, Димитър Минчев, Румен Люцканов и Димо Зафиров.