Най-малките жители на Средец дадоха начало на концерта по случай Деня на самодееца

Най-малките жители на Средец дадоха начало на концерта по случай Деня на самодееца

С музикален спектакъл отпразнуваха Деня на самодееца в Средец. На 1-ви март, освен че се закичваме с бели и червени конци и си честитим Баба Марта, отбелязваме и празника на хората, които се занимават с изкуство за удоволствие т.нар. самодейци. На тях обаче се крепи запазването на традиции и обичаи. На този ден празнуват и всички, които с желание разучават народни танци и се изявяват на фестивали и събори. А техният брой през годините не спира да расте.

Читалището на Средец се огласи от музиката и звука на китарите, както и на народните инструменти. Сцената даде възможност за изява на всички, за които изкуството е възможност за себеизява и за представяне на техния талант. Самодейци на различна възраст и от няколко поколения зарадваха с музиката, песните и танците си жителите на града, които се събраха, за да отбележат заедно този уникален и самобитен празник.

Приятна изненада за всички бяха изпълненията на класическа китара, които не са така популярни за сметка на народната и по-специално на странджанската народна песен, която звучи на всеки празник в Средец. Своите умения показаха и децата, които се учат да свирят на тамбура, също не толкова широко застъпен струнен инструмент, както са гайдата и гъдулката.

В празничния концерт участваха самодейци при народно читалище "Пробуда" в Средец.

Галерия