Най-добре представилите се получиха награди. Снимки ПГМССЕ

Най-добре представилите се получиха награди. Снимки ПГМССЕ

В разгара на маскарадните игри в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" - в Средец се проведе конкурс за изработка на кукерска маска. За изработката на маските се изискваше от учениците за приложат своята фантазия или да направят копие на традиционен автентичен модел. Целта на конкурса бе да популяризира кукерските обичаи, които са част от културното ни наследство, да се разкрие разнообразието на кукерските маски и най-вече да се стимулират децата в това да ценят и пазят българските традициите.

Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си още от преди хиляди години. Участниците са мъже, които се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи. Със страшни маски и с окачени по тях звънци и хлопки, с мечове или тояги, те излизат, за да прогонят безплодната земя и злите духове. Поверията гласят, че колкото по-страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони.

Възпитаниците на гимназията "прогониха злото" от своето любимо училище, а в замяна получиха и награди. Директорът на гимназията инж. Иван Жабов, заедно със зам.-директорката инж. Ивелина Славова, наградиха участниците в конкурса и ги призоваха да продължават да ценят и пазят традициите ни.

Галерия