Ръководството на университета застана пред сградата на Факултета по обществени науки за официалното откриване на новата академична година. Снимки Авторът

Ръководството на университета застана пред сградата на Факултета по обществени науки за официалното откриване на новата академична година. Снимки Авторът

С червен килим и музика, в стил "Холивуд", откриха академичната година в държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров". Сцена на тържествената церемония се превърна дворът на Факултета по обществени науки. Гостите бяха посрещани по стар български обичай с хляб и сол, след което минаваха по червения килим, за да стигнат до отреденото им място.

Под звуците на оркестъра на Търговската гимназия бе дадено началото на празника. Първокурсниците, които са избрали да учат в университета, чуха за първи път химна на ВУЗ-а и станаха свидетели на ритуала по посрещане на знамето на висшето учебно заведение.

Зам.-ректорът проф. Севдалина Турманова представи ръководството на университета и даде думата за приветствие на ректора - проф. д-р Христо Бозов.

Рекорден брой - 3700 студенти ще се обучават през 2024 /2025 година в "Проф. д-р Асен Златаров". Ректорът на университета проф. Бозов изрази оптимизма си и задоволството си от постигнатите резултати и успешния прием на студенти в бакалавърските и магистърските програми. На най-голям интерес се радват педагогическите специалности, следвани от медицината и техническите науки. "Ръст има и при приема на студенти и в другите специалности, в това число и в туризма. Откриваме новата година с ремонтирани сгради на Органичния и Неорганичния корпус. Девет месеца ще тече ремонтът и в Колежа по туризъм. Поетапно ще обновяваме и етажите в хотела към него. Предстои да бъде ремонтирано и студентското общежитие", каза проф. д-р Христо Бозов.

Той поздрави гостите на официалното откриване на академичната година. На първия ред бяха генералният консул на Република Турция в Бургас - Толга Оркун, Петя Петрова - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, кметът на Бургас Димитър Николов, д-р Милен Врабевски - член на Съвета на настоятелите на университета, Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите и неговият колега Веселин Плачков.

Тържеството уважиха и тримата бивши ректори на ВУЗ-а - проф. Магдалена Миткова, проф Петко Петков, доц. Николай Ралев, както и проф. Светозар Бенчев - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас, проф. Милен Балтов - ректор на БСУ, Снежана Няголома - директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий", кметовете на Айтос, Камено, Малко Търново и други.

Празникът продължи с поздрав от кмета на Бургас Димитър Николов към първокурсниците.

На финала в двора се изви право българско хоро, на което се хванаха академичното ръководство на университета, първокурсници, гости на тържеството.

От двора на Факултета по обществени науки тръгна и тържественото шествие, което се отправи по улиците на комплекс "Славейков" към основната сграда на университета, където церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на висшето учебно заведение и откриване на обновените сгради

Галерия