Децата и техните учители по подобаващ начин ще отбележат празниците през май

Децата и техните учители по подобаващ начин ще отбележат празниците през май

СУ "Елин Пелин" и по време на пандемия остава вярно на своето призвание да образова и възпитава в ценности, родолюбие и духовност жителите на община Руен.

След решението годината да приключи дистанционно за учениците, това прави невъзможно честването на празниците през май в училище.

В края на месец април 2020 година, в  условията на извънредно положение ръковоството на СУ "Елин Пелин" предизвика учителите и учениците за дистанционно отбелязване на майските празници - 1-ви май, 6-ти май, 9-ти май, 11-ти май и най-слънчевия и най-значимия за българската просвета, образование и култура ден - 24-ти май, за съхраняване на духа и включване за първи път в дистанционни, онлайн чествания. Педагозите в училището заедно с учениците предложиха богата палитра от инициативи за отбелязване на празничните дати.

Водени от вековната традиция, новатурския дух и учителската емоция всички, постъпили предложения за успешна реализация на онлайн дистанционно отбелязване на значимите дати през месец май в празничния календар са прегрупирани по категории:

  1. Дигитална училищна галерия;   
  2. Онлайн - парад на интересите;   
  3. Онлайн - алея на посланията;   
  4. Видео, чат състезания;
  5. Дистанционно предизвикателство;  
  6. Онлайн - училищен концерт;    
  7. Онлайн - чествания по класове и клубове- във виртуалните класни стаи в електронната платформа;

Десетки, десетки творби за майските празници бяха изпратени на училищната поща, което доказателство за дух и желание за онлайн, празнично участие. Всеки очаква да види своята творба, да чуе своите послания, да покаже от дистанция творчеството и затова на ротационен принцип ще се публикува целия празничен творчески колорит от рисунки, видео послания, онлайн включвания с песни, стихове,  тематични презен-тации и предизвикателства на сайта на училището, на страниците на училищния вестник, в електронните медии и страницата на училището в социалните мрежи.

Месец  май 2020 година ще бъде записан в летописната книга на СУ "Елин Пелин" като "Месец на образованието" от дистанция по онлайн път с отпечатъка на всеки  празник.

1-ви май мина под мотото - "Трудът храни благородните сърца!"

  1. Дигитална училищна галерия - богатство от снимки и рисунки на ученици за труда и професиите на техните родители, за желаната бъдеща професия, карикатури за труда на ученика по време на един онлайн ден от 2020 година.
  2. Видео преглед на първомайска здравословна закуска;
  3. Видео първокласни първомайски, творчески приказки;
  4. Онлайн кръстословици, съдържащи различните професии;
  5. Виртуални пътешествия -заедно ученици и учители на 1 май ;
  6. Първомайски видео рецитал на няколко езика-български,  руски, английски .
  7. Онлайн включване на малки и големи руенски ученици в трудова дейност- засаждане на цветя и дръвчета, в помощ  на татко – пчелар, шофьор, земеделец, животновъд и други , в подкрепа на мама: готвачка, маникюристка, продавачка, домакиня и др.
  8. Виртуална викторина за професиите: по снимки на учениците руенски четвъртокласници отлично гадаят професията и я набелязват за любима.