Интересните разкази, пленителните кадри и емоционални спомени – всичко това учителите събраха в един пъстър букет, поднесен не просто с чаша ароматно кафе. Снимки СУ Св. св. Кирил и Методий

Интересните разкази, пленителните кадри и емоционални спомени – всичко това учителите събраха в един пъстър букет, поднесен не просто с чаша ароматно кафе. Снимки СУ Св. св. Кирил и Методий

"Европейско кафене" бе озаглавено събитието на бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий", което изненада педагозите в гимназията. То се състоя броени дни след като училището получи престижна награда от кмета на община Бургас, г-н Димитър Николов, за работата си в общински, национални и международни проекти.

Заседателната зала на новия корпус на гимназията се изпълни с усмихнати и изпълнени с любопитство педагози. Училищното ръководство, екипът на проект 2022-2-BG01-KA122-SCH-000100391 "Училищно образование - от глобални умения и нагласи към знания" по програма "Еразъм+" и участници в мобилности по проекта представиха по нетрадиционен начин държавите, градовете и курсовете, състояли се в тях от март до май тази година.

Предизвикателството е поето без колебание – всяка от четирите двойки педагози и специалисти очарова присъстващите със специфични детайли, характеризиращи държавата или курса, както и с подготвени приятни изненади за публиката.

Динка Дойчева, педагогически съветник, презентира курса "Неврология: разберете как учат вашите ученици" не как да е, а облечена в бяла медицинска престилка и със стетоскоп. Оказва се, че проблемите на младите хора как да изградят дългосрочна памет, да повишат потенциала за учене, запаметяват информация и я използват креативно в ежедневието си, има дълбоки невробиологични корени, придружавани от набор от допълнителни фактори – наследственост, физиологично състояние на организма, начин на живот, та дори и околната среда, в която живеем. Относно това как учителите да създадат класна стая, която работи по начина, по който мозъкът "харесва" да учи, предстои обучение, в което ценните знания ще бъдат споделени с други учители, проявяващи интерес към проблематиката.

Таня Стоянова, преподавател по изобразително изкуство, и Антоанета Маринова, заместник-директор по учебната дейност, внесоха истинска испанска искра в представянето си – с цялостен стайлинг, перфектно допълнен от емблематичните за Испания кастанети, те разказваха за вълненията и емоциите, преживени по време на курса "Традиционни изкуства и ИКТ инструменти за изкуство за преподаване на вашите предмети и насърчаване на житейските умения" в Барселона през м. април 2023.

Веднага след тях, Виолета Стойкова и Тодор Георгиев насочиха вниманието на север, към Финландия /нямаше как да не се разпознаят финландските шапки за сауна на главите им/. В град Хелзинки те участваха в курс "Открийте седемте умения /7cs/: учене за живот (и работа) през 21-ви век". Училищните програми по света широко интегрират това, което популярно се нарича "4 Cs", а именно: критично мислене, креативност, сътрудничество и комуникация. В отговор на нарастващата миграция на населението, ускоряващите се промени в работната сила и бурното технологично развитие,  едва през последните години набират скорост новите три умения - междукултурно разбирателство, кариера и житейски умения, компютърна и цифрова грамотност. За системното разбиране за всички "7 Cs" и за това как могат да се интегрират в преподаването и училищните програми, предстои да се проведе обучение, в което двамата педагози ще предадат опит и знания на други свои съмишленици и радетели за устойчиво развитие на образователната система.

Последни в представянето си и в хронологията на реализирането на мобилностите, с щипка испански дух и темперамент от Валенсия, се включиха Видилина Русева и Екатерина Харалампиева – учители по английски език. "Изменение на климата и образование за глобално гражданство" е курсът, с който училище "Св. св. Кирил и Методий" демонстрира екологичната си ангажираност и синхрон с изискванията на Европейската комисия  за Екологична устойчивост и отговорност.

Интересните разкази, пленителните кадри и емоционални спомени – всичко това учителите събраха в един пъстър букет, поднесен не просто с чаша ароматно кафе, а и с много настроение, ентусиазъм, богат набор от снимки и видеоматериали, които потопиха публиката в очарованието на едни от най-забележителните европейски градове – Рим, Барселона, Хелзинки и Валенсия.

По проекта предстои реализирането на последна мобилност, в която основен акцент е курсът "Глобално образование и критична медийна грамотност: основни елементи в съвременното преподаване".

Така стъпка по стъпка, педагогическият състав на най-старото бургаско школо следва основната цел на проекта – предприемане на премерени, внимателно планирани действия за постигане на устойчива промяна в училище.

Галерия