Участниците бяха разделени в три категории

Участниците бяха разделени в три категории

Състезание "Велик и безсмъртен" се проведе в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий". То се организира по иниациатива на Ученическия съвет в училището и бе посветено на 150 г. от гибелта на Васил Левски. Една от целите на организаторите и участниците беше да се продължи традицията на почит и уважение към великите личности на България, като част от гражданското и патриотично възпитание на подрастващите.

С помощта на училищното ръководство и екипи от педагогически специалисти подготовката протече динамично. Състезанието премина в три кръга с участието на три отбора ученици от различни възрасти: X клас – Атанас Добромиров Иванов (Хб), Наталия Каменова Василева (Ха), Николай Димитров Янков (Хб); VII клас – Адриан Петров Шивачев, Александра Ивелинова Анастасова, Ивелина Ивайлова Андонова (всички от VIIв) и XI клас – Габриела Желева Гьокова (XIб), Диляна Ненчева Апостолова (XIа), Мартин Живков Апостолов (VIIIб).

Въпросите засегнаха биографията, идеите и превратностите в дейността на Апостола, неговите лични качества и обаяние. Учениците се конкурираха да открият верните отговори чрез зададено време, бързина на реакциите и трудност. Всички участници показаха усърдие и отговорност в представянето си и класирането според резултатите.

Наградите бяха съобразени с наслова "Велик и безсмъртен" - грамоти за всички участници и тениски с логото на състезанието и лика на Левски (за тези на първо място – Х клас), настолни календари с лика на Левски (за тези на второ място – VII клас)  и бележници (за всички – и за трето място – XI клас).

Силно въздействие върху присъстващите оказаха словото на водещите на състезанието, драматичните откъси от одата "Левски" на Иван Вазови и "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев, както и крилатите и ценни послания от писмата на Дякона до неговите съратници. Актуално и днес прозвучаха заветите на Левски към бъдещето на България, към днешните ученици и бъдещите поколения.

Галерия