Спазването на дистанция и носенето на маски на открито е задължително. Снимки Cemre Gökçe

Спазването на дистанция и носенето на маски на открито е задължително. Снимки Cemre Gökçe

В Република Турция вече 80 дни младежи до 18 години и възрастни над 65 години излизат навън само в определен ден и час. "Имат право да се разходят обаче само около района, където живеят", разказа Недрет Бензет, който живее в Къркларели.

Забраната е въведена в обявяването на извънредното положение в страната и все още не е ясно, до кога ще е в сила.

Хората над 65 години могат да излизат в неделя от 11.00 до 20.00 часа. А децата и тийнейджърите в сряда и петък по пет часа. Условието е да не се напуска квартала, където живееш.

Репортери на "Черноморие" вече дванайсета седмица ви информират за случващото се в разгара на пандемията на различни места по света.

Тази седмица вътрешният министър в Турция обяви, че в големите градове на страната ще има карантина за 48 часа, събота и неделя. Няколко часа по-късно обаче президентът на страната Реджеп Таип Ердоган обяви, че карантина няма да се налага.

Жителите на по-големите градове в Турция изкараха два пъти по четири дена у дома без да могат да излязат навън. Това беше една от мерките за справяне със ситуацията с разпространението на корона вируса в републиката.

Страната заедно с Румъния и Северна Македония продължават да са водещи на Балканите са с най-много регистрирани случаи за денонощие. Но, докато тенденцията в Турция е през последните три дни броят им да намалява, то в Северна Македония е точно обратното – през последните няколко дни броят им расте (лек спад има през последното денонощие, когато там са регистрирани 125 случая б.а.). В Турция за последните три дни заболелите са – на 4-ти юни – 988 души, на 5-ти юни – 930 души, на 6-ти юни – 878 души. Активните случаи там са 29 227, като оздравелите вече наброяват 135 322. Общият брой на регистрираните с COVID – 19 от началото на пандемията до днес в Турция са 169 218.

От 2-ри юни в страната започнаха да разхлабват мерките. Отвориха заведения и кафенета при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Свободен е и достъпът до плажовете. А вече може да се пътува в рамките на страната.

В Турция разрешиха пътуванията между градовете, отвориха плажове и заведения

Задължително остава спазването на дистанция и носенето на маски на открити места и в закрити помещения.

Галерия