Магазините и пазарите ще работят, но с променено работно време. Снимки Авторът

Магазините и пазарите ще работят, но с променено работно време. Снимки Авторът

В Република Турция се въвеждат нови по-строги мерки, които целят да намалят разпространението на COVID-19 на територията на страната. Мерките влизат в сила от днес, 20-ти ноември и са значително рестриктивни. Забранява се излизането извън дома през почивните дни от 20.00 часа вечерта до 10.00 часа на другата сутрин. "Разбира се, ако си на работа, ще можеш да отидеш", обясни пред "Черноморие" Недрет Бензет, който живее в Къркларели, Турция.

В областите Къркларели, Одрин и Люлебургас отчитат два пъти повече нови случаи на заразени с корона вирусна инфекция в сравнение с другите територии на страната. Като един от негативните фактори за това се считат отворените граници с Република България. Откакто пътуването до Турция става възможно без наличието на отрицателен PCR тест колоните от автомобили и автобуси не спират, особено в почивните дни. Засега свободното движение между двете страни е разрешено до 30-ти ноември. След таза дата ще стане ясно дали ще има промяна на режима за преминаване през границата.

От началото на пандемията с коронавирус репортери на "Черноморие" вече 36 седмици Ви информират как останалият свят се справя със заразата.

Вечерният час влиза в сила от утре, 21-ви ноември. Изключение от комендантския час в почивните дни има за няколко групи хора:

- лица, които след изписване (лекарски доклад) от болнично заведение искат да се завърнат на настоящ адрес и/или имат предварително назначено лечение или преглед при лекар;

- тези, които ще присъстват на траурната церемония и погребението на свой или на съпруга/съпругата починал роднина от първа степен или брат/сестра (максимум 4 души);

- лица, които са пристигнали и пребивават в населеното място през последните 5 дни, няма къде да отседнат и желаят да се завърнат на настоящия си адрес (билет, показващ, че са пристигнали в рамките на 5 дни; регистрационен номер на превозното средство, с което са дошли; други документи, касаещи пътуването; допълнителна информация);

- уволнилите се от военна служба, които искат да се завърнат по родните си места;

- разполагащи с частна или публична покана, ограничена за определен период;

- освободен от наказателно-изпълнителните институции.

Граждани могат да пътуват със своите лични автомобили в случай че отговарят на посочените условия и при положение, че получат разрешение от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно до областните/общинските управители.

"Затвориха кафенетата и ресторантите. В заведенията за хранене не може да се сяда. Може да се купува само храна за вкъщи, ако се обадиш предварително по телефона и направиш поръчка или като отидеш на място и си вземеш пакет за дома", обясни Недрет Бензет.

Магазините работят, но с променено работно време - от 10.00 до 20.00 часа. Пазарите все още са отворени и на тях може да се пазарува при спазване на всички противоепидемични мерки.

В съседна Турция носенето на маски на открито е задължително. С това българите, които пътуват до южната ни съседка се сблъскват още на границата. Митническите служители измерват температурата на всеки, който е стъпил на територията на страната им преди още да е минал паспортна проверка. А ако маската е под носа или не е сложена на лицето, се прави забележка, може да се стигне и до глоба. Дезинфекция на ръце се прави на всеки посетител на голям търговски обект - хранителни магазини, молове. Това се извършва обикновено от охраната на съответния търговски обект. А надписи за мерките, които трябва да се спазват от всички, в това число и от чужденците, има на много места при това на български език.

В Турция отново въведоха рестрикции по отношение на възрастните хора над 65 години. "В делнични дни хората над 65 години ще могат да излизат от дома си навън само в часовете от 10.00 до 13.00 часа. А младежите под 20 години могат да излизат от 13.00 до 16.00 ч.", разказа Недрет.

Училищата и университете са затворени и обучението там е дистанционно. Затворени са театрите и киносалоните до края на годината. Спортните състезания ще продължат да се провеждат без публика.

"Забранено е пушенето на открито, на оживените улици и където има много хора", обясни още Недрет. Причината е, че маските са задължителни за носене. В Къркларери на определени часове звучи информация за корона вируса и по високо говорители, така че минувачите да чуят как да пазят себе си и близките си.

"Болниците са пълни. Тези, които не са толкова зле се лекуват у дома", допълва Недрет.

В Турция броят на регистрираните случаи от началото на пандемията вече е 430 170 души, като активните случаи към днешна дата са 53 654. Броят на новите случаи расте всеки ден, като за 19-ти ноември той е 4542 ново заразени. Излекуваните са 364 573, а починалите - 11 943.

До този момент в страната са направени 16 781 245 теста, което прави 198 152 на 1 млн. население. Жителите на страната са 84 688 542 души.

Галерия